Partij voor de Vrijheid (PVV)

Spoeddebat Brede Heroverwegingen - Inbreng
donderdag 10 december 2009

Spoeddebat Brede Heroverwegingen: weg met linkse hobby's!

De euforie waarmee dit kabinet haar periode begon is omgeslagen tot een nachtmerrie. Een dag na de verkiezingen werd door links het generaal pardon erdoor gedrukt. Het mag wat kosten om 26.000 illegale vreemdelingen alsnog te voorzien van een verblijfsvergunning. In het coalitieakkoord ging men verder en pluste de overheidsuitgaven met 35 miljard op. Het feest kon beginnen. Meer geld voor krachtwijken, inburgering, windmolens, ontwikkelingshulp en kunst en cultuur. Samen leven, samen geld uitgeven.

Dit jaar loopt het begrotingstekort op tot boven de 5%. Dat is meer dan 30 miljard. Er is dit jaar dus 30 miljard meer uitgegeven dan dat er binnenkomt. Als ik EUR 1.000 in het rood ga, begint de bank al te piepen. Maar nee niet dit kabinet.

De tering naar de nering zetten komt niet voor in dit woordenboek van dit kabinet. Onder het excuus we moeten de economie niet afremmen, blijft men spenderen!

De PVV roept al vanaf het 2007 dat er gesneden moet worden in de alsmaar uitdijende overheidsuitgaven. Minder ambtenaren, minder subsidies, minder ontwikkelingshulp, minder betutteling, het kan allemaal zoveel minder! Maar we werden uitgelachen. Een partij die wil bezuinigen, een contradictio in terminis! En vooral als het geld tegen de plinten klotst, waarom zou je dat geld niet lekker uitgeven aan allerlei mooie projecten!

De PVV wil dat belastinggeld niet wordt verkwanseld. 100 miljard om banken overeind te houden. 5 miljard aan ontwikkelingshulp, 5 miljard aan Brussel, 20 miljard aan subsidies, ik kan het de kiezer niet meer uitleggen.

De PVV hoopt dan ook dat het kabinet met deze heroverwegingsoperatie zichzelf een spiegel voorhoudt en korte metten maakt met de spilzucht van de overheid.

Waarom worden de subsidies niet apart bekeken (200 mld). Waarom blijft de cultuurbegroting buiten schot en de publieke omroep!? Waarom is 40 miljard als taboe verklaard; er waren toch geen taboes? Wat is de taakstelling voor het Rijk en decentrale overheden.

Worden lastenverzwaringen gecompenseerd (budget neutraal). Hoe staat het met de reductie van het ambtenaren apparaat (13.000) en hoeveel komt hier nu bij in het kader van de heroverweging. Hoe staat het met de voorgenomen te hanteren nullijn bij loonsverhogingen in de collectieve sector 3,2 mld? (uit solidariteit van de mensen met baan voor de mensen zonder baan).

Kabinet steek de hand in eigen boezem en snij het overtollig vet uit de begroting. Het is jammer dat er een crisis voor nodig is, want dit had allang moeten gebeuren. Ik ben echter bang dat dit kabinet weer over haar periode gaat heen regeren en de echte moeilijke beslissingen aan een volgend kabinet overlaat.

Daarnaast ben ik bang dat de rekening weer bij de burgers wordt neergelegd middels lastenverhogingen. Alle maatregelen tot nu toe betekende een lastenverzwaring voor burgers, de AOW, de partnertoeslag, de zorgtoeslag en het eigen woning forfait, de Bosbelasting, de aanrechtsubsidie, alles heeft er al aan moeten geloven. Dit belooft niet veel goeds voor de toekomst.