Partij voor de Vrijheid (PVV)

AO EC Remedy, herkapitalisatie ABN en Fortis Bank NL - Inbreng donderdag 10 december 2009

AO EC Remedy, herkapitalisatie ABN en Fortis Bank NL - Inbreng

EC remedy
Het is natuurlijk van de gekke dat wij door de EC worden verplicht om een deel van ABN Amro af te stoten tegen zeer zwaar verlies. We geven HBU gratis weg en leggen er ook nog eens 1,12 miljard op toe, oplopend tot 1,6 mld (ARK).
DB krijgt alle winsten en de verliezen en risico's komen grotendeels op het bordje van de Nederlandse belastingbetaler. Hoe verrot is HBU eigenlijk dat de minister dit bod überhaupt serieus neemt. DB is niet eens bereid om het eigen vermogen (950 mln) te betalen

Heeft de minister de waarde van HBU en IFN Finance laten taxeren? Hoeveel zijn beide onderdelen waard onder normale omstandigheden en onder de afgegeven credit umbrella?
Is het niet goedkoper / slimmer om HBU failliet te laten gaan? Kennelijk zijn deze onderdelen zo slecht dat je er alleen vanaf komt als je een grote zak met geld op toelegt (1,6 mld).

Deutsche Bank lacht zich kapot en krijgt een superdeal. Het krijgt gratis een groot marktaandeel op de zakelijke markt in Nederland, strijkt alle winsten op en eventuele verliezen worden voor 75% gegarandeerd. Wel de lusten en nauwelijks lasten! Zo wil ik ook wel een bank kopen.

De PVV kan daarom niet akkoord gaan met deze deal. Ik kan aan de burgers niet uitleggen dat we er 1,6 mld aan belastinggeld, als cadeautje weggeven aan de Deutsche Bank, zonder er ook maar iets voor terug te krijgen (onder druk van de EC).

De PVV wil dat de minister zich hiertegen verzet ! Hij moet meer tijd eisen om HBU of andere delen tegen een normale prijs te kunnen verkopen. ING krijgt ook 4 jaar de tijd om de verzekeringstak af te stoten. Desnoods wordt HBU zolang op afstand geplaatst, zodat toch met de integratie kan worden begonnen. In het ergste geval moet het Europese Hof ernaar kijken.

De minister geeft aan dat het maximale te nemen verlies op de credit umbrella 1,6 miljard bedraagt. Hoeveel bedraagt de schade als dit maximum wordt bewaarheid? Is dit niet eigenlijk het worst case scenario?

Het eigen vermogen van HBU bedraagt 950 mln. Toch wil DB hier niet meer dan 700 mln voor betalen; een verschil van 250 mln! Waar is de waardering van de DB op gebaseerd. Met welke risico en winsten wordt door hen gerekend, want erg veel risico lopen ze niet (25%).

Integratie
De minister geeft aan dat met de integratie van FORTIS en ABN Amro veel efficiencyvoordeel te behalen is. Hoe zeker is het genoemde bedrag van 1,1 miljard per jaar. Zijn hierin de kosten van de Staat meegenomen die ontstaan doordat er 8000 mensen hun baan verliezen? Kan de minister de synergievoordelen nogmaals berekenen en alle kosten voor de samenleving en de Staat hierin betrekken. Uitgangspunt bij de integratie was toch "behoud van werkgelegenheid en expertise", wat blijft hiervan over.

Ook de ARK vindt de netto contante waarde van 4 mld erg optimistisch. De ARK stelt dat de aanvangsdatum (2009) en de einddatum van integratie wel eens veel later zouden kunnen zijn en dat er mogelijk tegenvallers ontstaan bij het ontslag van personeel en de verkoop van gebouwen in deze tijd!

Schotelt de minister dit niet veel te rooskleurig voor dan dat het is. De PVV wil dat er meer gedetailleerd en realistisch gekeken wordt naar de synergievoordelen en de termijn waarop deze kunnen worden behaald.

Kapitaalversterking
In de brief van 19 november geeft de minister aan dat het tier-1 vermogen van FORTIS moet worden versterkt met 1,26 miljard! Hoe slecht deze bank er eigenlijk voor dat een dergelijke injectie noodzakelijk blijkt. Ik dacht de minister de gezonde delen van Fortis Holding had gekocht?

De macro stress test van DNB gaat uit van een diepe recessie (scherpe prijsdaling van onroerend goed en aandelen, hoge werkeloosheid en een grote krimp van het Nederlandse bbp), maar we begeven ons nu toch in zo'n recessie. Het tier-1 ratio behoort boven de 6% te liggen. Ligt deze daar dan nu onder?

DNB stelt tevens dat staatssteun moet worden afgebouwd, daar deze schadelijk is voor de economie. Banken lenen geld van de ECB en kopen vervolgens staatsobligaties. Er is op die manier geen geld over voor kredietverlening, waarvoor de banken eigenlijk bedoeld zijn. Hoe kan DNB dan eisen dat de Staat weer 1,26 mld (FORTIS) en 2,2 mld (ABN Amro) aan kapitaal moet pompen in beide banken. Dit is strijdig met haar eerdere opmerking.

Hoe staan beide banken er eigenlijk voor qua solvabiliteits- en tier-1 ratio?

We hebben inmiddels meer dan 30 miljard in ABN Amro en FORTIS gepompt.

Het eigen vermogen van ABN Amro bedraagt 6,9 mld en van FORTIS 3,9 mld. Tezamen bedraagt het EV een kleine 11 miljard. We hebben dus 30 miljard gestoken in iets wat nog geen 11 mld waard is en ook de toekomst ziet er zeer onzeker uit (ABN Amro verlies van 32 mln in 3e kwartaal).

Hoe gezond waren de delen eigenlijk die de minister heeft gekocht?

Hoe denkt de minister Fortis/ ABN Amro met winst te verkopen ? Hoeveel winst moet de bank dan maken?