Dienstenbond CNV

Nieuws

9 december 2009

CNV-leden werkzaam in mode- en sportwinkels kunnen 30% tot 50% op contributie besparen

In de cao Mode- en Sportdetailhandel staan afspraken over het gedeeltelijk "vergoed" krijgen van de vakbondscontributie. Daarvoor moet u echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. CNV Dienstenbond legt uit hoe u dit kan regelen.

De belastingwetgeving in Nederland maakt het mogelijk om de vakbondscontributie vanuit uw brutoloon te betalen met het voordeel dat u over dat deel geen belasting betaalt. Daardoor betaalt u dus uiteindelijk maar een deel van de contributie en wordt een deel door de fiscus betaald. Om dit mogelijk te maken moeten er hierover wel afspraken staan in de cao. Die afspraken zijn in de Wonenbranche gemaakt in artikel 17 van de cao. Om een deel van de door u betaalde vakbondscontributie terug te krijgen, moet u de volgende stappen doorlopen:

1.U moet aan kunnen tonen richting uw werkgever dat u vakbondslid bent. U moet daarover dan ook open willen zijn. U kunt lidmaatschap aantonen door bijgaande contributieverklaring aan uw werkgever te verstrekken.

2.U moet via bijgaand formulier aan uw werkgever meedelen dat u gebruik wilt maken van deze regeling.

3.Dit alles moet gebeuren voor het einde van het jaar. De hoogte van het bedrag dat u bespaart hangt af van het belastingpercentage dat u moet betalen.

Er zijn ook nadelen
Los van het feit dat je op papier het een en ander moet regelen, zitten er ook een paar nadelen aan deze regeling: het heeft een negatief effect op uw pensioenopbouw, vakantiegeld en eventuele winstuitkering omdat uw brutoloon lager wordt. Mocht u onverhoopt een beroep moeten doen op een WW- of WIA-uitkering, dan wordt deze ook lager vastgesteld door het lagere brutoloon.

Meer informatie?
Verder kunt u uw werkgever, als hij vragen heeft, verwijzen naar zijn vereniging CBW-Mitex. Wacht in ieder geval niet te lang om dit bij uw werkgever aan te kaarten omdat het voor het einde van het jaar moet zijn geregeld.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact met Jeroen Warnaar opnemen (tel: 023-5651052 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl).