ABVAKABO FNV

Oud vakbondsman Jan Bensch overleden

Dinsdag heb ik mijn agenda overhoop gegooid. Ik zou naar de bijeenkomst gaan die onze afdeling Veluwe gaan in verband met de bijeenkomst over het congres.

Afgelopen zaterdag hoorde ik echter dat onze oud-collega Jan Bensch was overleden. Jan was penningmeester en later vice-voorzitter van de bond en is in 1997 met pensioen gegaan.

Jan is degene die mij ooit heeft aangenomen en ik ben hem ook in het Dagelijks Bestuur opgevolgd. Jan was een rasechte Amsterdammer die heel lang bij Werkspoor heeft gewerkt. Werkspoor was een bedrijf waar rollend materieel werd gebouwd zoals treinen en trams. Jan heeft zich naast zijn werk door avondstudie opgewerkt tot vice voorzitter van de bond.
Als ik aan hem denk, dan moet ik altijd denken aan de anekdotes die hij vertelde over zijn Werkspoortijd. Hoe hij zich daar als kaderlid van de bond bemoeide met van alles en nog wat. Zijn ogen glommen dan altijd.

Vorig jaar werd bekend dat Jan asbestkanker had, opgelopen bij... jawel Werkspoor. Een verleden dat al ruim veertig jaar achter hem ligt, maar hem toch genadeloos geeft ingehaald. Met het overlijden van Jan is er een vakbondsman van de oude stempel minder. Ik wens zijn nabestaanden veel kracht toe.