Politie IJsselland

Kaart- en kalenderverkoop aan de deur

Hardenberg, 10-12-2009

Geregeld worden er van deur tot deur in de gemeente Hardenberg, maar ook elders, spullen aan de man gebracht, zoals kaarten, kalenders etc. In sommige gevallen is hier vergunning voor vereist in andere gevallen niet. Regelgeving hierover is in de plaatselijke verordening (APV) vastgelegd

Soms is de opbrengst voor een goed doel maar dit hoeft niet zo te zijn. Als dit wel het geval is, dan is het goed om u te realiseren dat het niet automatisch zo is dat de gehele opbrengst van uw aankoop naar het goede doel gaat. Het komt nogal eens voor dat er maar een klein percentage van de opbrengsten naar het goede doel gaat en dat de rest van de winst naar de verkopende organisatie gaat. Niet altijd wordt dit echter door de verkopende partij expliciet aangegeven. De politie werd de afgelopen week benaderd dat er verkopers van kaarten en kalenders actief waren die voor een goed doel kaarten en kalenders verkochten waarbij maar een deel van de opbrengst naar het goede doel ging. De kopers voelden zich na afloop tekort gedaan en beklaagden zich hierover.

Koop niets als u het niet vertrouwt en vraag altijd de collectant of verkoper naar een id-bewijs (van de organisatie) en de vergunning van de gemeente. En vraag bij de verkopers van kaarten en andere zaken ook hoeveel procent van de opbrengsten er naar het goede doel gaan. Als u 100% zeker wilt zijn dat uw gehele bedrag aan het goede doel ten goede komt, dan is het vaak beter om het geld rechtstreeks over te maken aan de instelling.

Mocht u een situatie of bepaalde personen niet vertrouwen, schroom dan niet en neem vooral contact op met de politie op telefoonnummer 0900-8844.