Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

"Boeven vang je met 'boeven'"

10-12-2009

Overlastgevende jongeren moeten door iemand uit hun eigen groep op hun gedrag worden aangesproken. Dat concludeert minister Van der Laan op 9 december 2009 tijdens zijn wijkbezoek aan de Haagse Schilderswijk. "Boeven vang je met `boeven'. Tussen aanhalingstekens dan. Dat is het geheim van de straatcoaches, die komen vaak uit de groep zelf."

En dat is ook het geheim van MOVE. Deze meidengroep was de overlast aan het Jan van Campenplein zat en sprak de jongeren aan op hun gedrag. De gemeente vervangt geen kapotte speeltoestellen meer omdat ze toch steeds weer gesloopt worden. Maar de meidengroep dringt wel tot de jongens door. "Wij kennen ze. Het zijn de vrienden van onze broers en de broertjes van onze vriendinnen. Als ik iemand aanspreek, zal die mij niet uitschelden", vertelt Nasia. "Dat kan de gemiddelde politieman niet zeggen", reageert Van der Laan. Dankzij deze meiden zijn er nieuwe speeltoestellen geplaatst. Sinds ongeveer een jaar gaat het beter op het Jan van Campenplein. Maar de meidengroep helpt nog steeds mee. De minister vindt dit "een goed verhaal".

Het Fort

Een Hindoestaanse bewoner van het gerenoveerde `Fort' aan het Jan van Campenplein vertelt dat de nieuwe fortbewoners niet geaccepteerd worden door de andere bewoners aan het plein. Van der Laan zegt dat er in Den Haag veel verschillende bevolkingsgroepen zijn en dat er ook scherp in groepen gedacht wordt. Maar de bewoner scheert niet iedereen over één kam: "De studerende Marokkaan zit thuis, die zie je niet. De overlastgevende Marokkaan loopt hier op straat". "Sociale banden breek je sneller af dan dat je ze opbouwt", vindt Wies, die ook in Het Fort woont.

Delftselaan

De minister begint zijn wijkbezoek aan de Delftselaan. Een boze bewoner vertelt over overlast op straat, in de portieken en in de achtertuinen, onveiligheid, problemen met de Vereniging van Eigenaren, parkeerproblemen en criminaliteit: "mijn WOZ-waarde is met 25 procent gedaald. Niemand wil hier een huis kopen". Van der Laan belooft in januari terug te komen met burgemeester Van Aartsen.

Harde kern

Later, bij het debat over onveiligheid, schuift de burgemeester aan. Hij vindt dat je de harde kern van vijf tot tien overlastgevers "er uit moet wippen". "Dat heeft een enorm effect, ook op de jongeren eromheen." Maar de politie vindt dat je beter kan voorkomen dat die harde kern ontstaat. Straatcoaches moeten zorgen dat kinderen onder de twaalf niet tot elf of twaalf uur op straat rondlopen. De burgemeester pleit voor meer inzet op zaterdag- en zondagscholen waar kinderen bijvoorbeeld kunnen sporten of leren schaken. Er is al zo'n school in Den Haag waar heel veel kinderen en ook volwassenen gebruik van maken.

Zwemmen

Het wijkbezoek eindigt met een brede bijeenkomst met bewoners in het Novacollege. Sommigen vinden dat er te negatief tegen jongeren wordt aangekeken. Ze moeten mee mogen denken. De directeur van het Novacollege zegt dat jongeren zelf verantwoordelijkheid moeten nemen omdat het om hun toekomst gaat: "Als we ze meenemen en zeggen dat we hun bondgenoten zijn, dan zijn we er". Vervolgens ontstaat er een discussie over gescheiden zwemmen. De gemeente Den Haag wil het apart zwemmen van vrouwen afschaffen. De vrouwen kunnen dan nog wel in verenigingsverband apart zwemmen. Van der Laan zegt dat hij ze dat graag gunt als ze daar redenen voor hebben. "Maar jullie moeten wel samen naar de inburgeringscursus."