GGD West-Brabant wint JGZ Innovatieprijs

10/12/2009 11:42

RIVM

Aanzienlijk minder ziektedagen en minder schoolverlaters. Dat zijn de resultaten van het project M@ZL. GGD West-Brabant won daar vandaag de JGZ Innovatieprijs 2009 voor. M@ZL staat voor 'Medische Advisering Zieke Leerling op het voortgezet onderwijs' en heeft als doel meer grip te krijgen op ziekteverzuim onder leerlingen. Hoogleraar Jeugdgezondheidszorg, professor HiraSing reikte de prijs vandaag uit op het Jaarcongres Jeugdgezondheidszorg.

Verzuim is een omvangrijk probleem op het voortgezet onderwijs. De ervaring van GGD West-Brabant is dat ongeveer de helft van de verzuimmeldingen ziekmelding betreft. Ziekteverzuim is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen psychosociale problemen bij leerlingen. De leerplichtambtenaar controleert ongeoorloofd verzuim, maar heeft niet de kennis en de bevoegdheid die de jeugdgezondheidszorg heeft om te kunnen bepalen of een leerling daadwerkelijk ziek is. Met het project M@ZL probeert de jeugdgezondheidszorg leerlingen die verzuimen beter te bereiken en te helpen.

M@ZL is in het schooljaar 2007-2008 toegepast op het Tessenderlandtcollege in Breda. De aanpak onderscheidt zich vooral door de intensieve samenwerking tussen de gemeentelijke afdeling leerplichtzaken, de leerlingbegeleider van de school en de jeugdarts van de GGD. Zij hebben de methodiek gezamenlijk ontwikkeld en hebben bindende afspraken gemaakt over de uitvoering. Hierdoor is er beduidend meer grip gekomen op de ziek gemelde leerling. Ook worden ouders intensiever betrokken en ligt de nadruk op de verzuimbegeleiding vanuit een zorgrelatie. Het medisch adviesteam van de GGD kan onafhankelijk advies geven, zodat de zorgrelatie tussen de jeugdarts en de leerling en zijn/haar ouders niet in het geding komt. Dankzij deze factoren is het bereik van deze (risico)groep zeer hoog.

De innovatieprijs JGZ is in het leven geroepen om nieuwe ontwikkelingen te stimuleren en een bijdrage te leveren aan de professionalisering van de JGZ. De prijs, een beeld gemaakt door Riet Kolenberg uit Bodegraven, werd uitgereikt door Hoogleraar Jeugdgezondheidszorg, professor HiraSing. Het Jaarcongres heeft dit jaar als centraal thema 'Professionalieren en profileren' met als doel kennis en ervaring in de JGZ te delen met professionals en beleidsmakers.





http://www.rivm.nl/




Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu