Gemeente Nijmegen

Nieuwe website migrantenerfgoed

10/12/2009

Het Regionaal Archief Nijmegen heeft haar digitale collectie uitgebreid met een website over het migrantenerfgoed van Nijmegen. Aanleiding hiervoor is de wens van het Archief om haar collectie een afspiegeling te laten zijn van de huidige Nijmeegse samenleving. Door het migrantenerfgoed in deze stad op te sporen, te inventariseren, te verzamelen en te bewaren in het Regionaal Archief, wordt de Nijmeegse geschiedenis compleet. Daarbij heeft het RAN zich in eerste instantie gericht op de Turkse en Marokkaanse gemeenschap, de grootste groep migranten in Nijmegen.

Nijmegen heeft ervoor gekozen om het migrantenerfgoed te ontsluiten via een aparte website. Met foto's, documenten, persoonlijke verhalen en en ook verhalen in de vorm van gefilmde interviews. Die verhalen laten niet alleen historische feiten zien, maar geven ook een beeld van de eerste ervaringen en de manier van leven. Er is ook aandacht voor het gegeven dat migratie pijnlijke kanten kent, namelijk het afgesneden zijn van de familie en het geboorteland.

Door middel van de website kunnen Nijmegenaren meer te weten komen over de geschiedenis en het leven van migranten in de stad. De eerste set informatie op de migrantenwebsite is afkomstig uit de Turkse gemeenschap. De Nijmeegse Turken hopen door hun deelname ook andere migrantengroepen aan te sporen om materiaal aan te leveren.

Het project migrantenwebsite is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Gelderland.