Bonnefanten Museum Maastricht

BACA Laureaat 2010: Francis Als

De jury, bestaande uit Enrico Lunghi, Dirk Snauwaert en Alexander van Grevenstein, heeft unaniem besloten de BACA 2010 te verlenen aan Francis Als (B - 1959). Hij woont en werkt al meer dan twintig jaar in Mexico City en sinds kort ook in Casablanca. De BACA, Biennial Award for Contemporary Art, heeft ten doel om een kunstenaar te eren op grond van een avontuurlijk oeuvre en de invloed op andere (jongere) kunstenaars die ervan uitgaat.

Francis Als voldoet op exemplarische wijze aan deze uitgangspunten. Hij voegt daar een persoonlijke wereld aan toe, die bol staat van de poëtische accenten en een enorme betrokkenheid met zijn naasten uit andere dan westerse culturen. Juist deze poëtische en humanistische kant maakt zijn werk van een uitzonderlijke zeggingskracht. Hij is een 'beeldend dichter' met een grote aandacht voor kleine situaties met grote implicaties op diep gewortelde betekenislagen.

Zijn werk bestaat uit foto, video, film, geschilderd werk op papier en op doek, waarbij een opvallend element is dat hij regelmatig andere in opdracht die schilderijen laat uitvoeren.

Francis Als werd in Antwerpen geboren als Francis de Smedt. Hij studeerde architectuur in Doornik en Venetië, maar koos niet voor het architectenbestaan. In de jaren tachtig verhuisde Als naar Mexico City. Als beeldend kunstenaar is hij internationaal bekend - zijn werk was o. a. te zien in de LACMA, Los Angeles County Museum of Art, 2009, Schaulager Basel, 2006, Tate Modern, 2001. In het najaar 2010 is er een solo tentoonstelling van Francis Als´ werk bij Wiels, Center for Contemporary Art, Brussel, terwijl de BACA 2010 presentatie in november in het Bonnefantenmuseum plaats zal vinden.

Masterclass
Het museum prijst zich gelukkig dat Francis Als tevens een Masterclass zal leiden. Het werk van een klein aantal jonge kunstenaars afkomstig van de Jan van Eyck Academie in Maastricht wordt in de tentoonstelling opgenomen. De namen van deze kunstenaars zullen na de zomer 2010 bekend gemaakt worden.

Over de Jury
Enrico Lunghi is directeur van MUDAM Luxembourg - Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean in Luxemburg Stad (www.mudam.lu). Dirk Snauwaert is directeur van WIELS - Center for Contemporary Art in Brussel (www.wiels.org). Initiatiefnemer en jury voorzitter van de BACA is Alexander van Grevenstein, directeur van het Bonnefantenmuseum Maastricht (www.bonnefanten.nl).

De prijsuitreiking en de opening zullen op zaterdag 6 en zondag 7 november 2010 plaats vinden.

Support
Voor de organisatie van de BACA weet het Bonnefantenmuseum zich verzekerd van de royale steun van DSM NV. De BACA wordt verder gesteund door de Gemeente Maastricht en de Provincie Limburg, die hiermee beide het belang van deze kunstprijs onderstrepen.