10/12/20 09 12:23

FNV Bouw

LET OP: EMBARGO TOT 10 DECEMBER 2009 - 17.00 UUR

Gouden Straatsteen naar Nota en Den Haag

De Gouden Straatsteen FNV Bouw 2009 gaat naar Nota Straatmakers in Sneek en naar de gemeente Den Haag. Donderdagmiddag 10 december om 17 uur krijgen zij hun 'Gouden Straatsteen' uit handen van Charley Ramdas, bestuurder van FNV Bouw. Eerder nomineerde de jury uit 23 bestratingsbedrijven en vijf gemeenten Zoetermeer en Den Haag als opdrachtgevers en DWW, Stramac, Nota Straatmakers en Hoogstraten Wegenbouw BV als opdrachtnemers.

De jury van de Gouden Straatsteen FNV Bouw 2009 zwaait alle genomineerden lof toe. De gemeenten Den Haag en Zoetermeer ontliepen elkaar weinig. Zoetermeer zoekt samen met één opdrachtnemer innovatieve oplossingen om alle straatwerk machinaal te doen. Den Haag eist in het bestek nadrukkelijk machinaal straten en legt werk desnoods stil als er niet machinaal wordt gewerkt.

Ook voor de vier genomineerde bestratingsbedrijven heeft de jury veel waardering. DWW in Driebergen werkt al jaren op een innovatieve manier met machinaal straten. Stramac in Drachten is daar nog maar kort mee bezig; doordat het bedrijf zijn machines ook met bediening verhuurt aan collega-bedrijven, werkt het actief mee aan verdere verbreiding van machinaal straten. Bij Nota Straatmakers in Sneek krijgen leerlingen eerst het straatwerk 'onder de hamer' in de vingers; op die manier hebben ze een gedegen basis voor het machinale werk. Hoogstraten Wegenbouw BV in Dodewaard ontwikkelt in de eigen werkplaats innovaties en is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de opleiding van straatmakers. De jury is echter unaniem in haar keuze voor de winnaar van de Gouden Straatsteen 2009: Nota Straatmakers. "De combinatie van vakmanschap, opleiding en inzet op de relatie met de opdrachtgever, en dat alles vanuit een groot kwaliteitsbewustzijn, maken dit bedrijf tot een visitekaartje voor de bedrijfstak."

FNV Bouw heeft de Gouden Straatsteen ingesteld om machinaal straten te promoten. Belangrijk vindt FNV Bouw dat de bestratingsbranche afkomt van het imago dat er elk jaar 400 werknemers arbeidsongeschikt raken. Dat kost werkgevers en maatschappij geld en het betekent pijn en verdriet voor betrokkenen. Bovendien is het een weinig aanlokkelijk perspectief voor komende generaties vaklieden. Inmiddels zijn de machines al zover doorontwikkeld dat bijna alle straatwerk met de machine te maken valt. De norm van machinaal straten bij oppervlakken groter dan 1500 m2 is dan ook losgelaten: nu is machinaal straten dé norm. FNV Bouw prijst ook de machinebouwers, die hun machines ontwikkelen met veel gevoel voor de kwaliteit van het vakmanschap in de bestratingsbranche. Wel wil de bond dat de machines nog veiliger worden.






Noot voor de redactie:

VOOR DE REDACTIE,