Gemeente Hoorn

Vanaf 2 januari uiterlijk om middernacht binnen bij horeca in West-Friesland

Vanaf 2 januari 2010 mogen in alle cafés, bars en discotheken in West-Friesland op vrijdagavond en zaterdagavond na middernacht geen nieuwe bezoekers meer worden toegelaten. Ook de terrassen gaan om middernacht dicht. De uiterste toegangstijd is 24.00 uur. De bezoekers die dan binnen zijn kunnen in ieder geval tot 02.00 uur blijven of zoveel later als de horecagelegenheid open is. Tot hoe laat dat mag, kan per gemeente en per horecagelegenheid verschillen.

Kom eerder tot leven In alle West-Friese gemeenten kunnen cafés, bars en discotheken in het weekeinde een ontheffing krijgen om tot 02.00 uur open te zijn. In een aantal gemeenten, kunnen cafés een zogeheten verlengde ontheffing krijgen om ook na 02.00 uur open te zijn. Tot hoe laat dat mag, kan van gemeente tot gemeente verschillen. Alle cafés, bars en discotheken in West-Friesland die na 00.00 uur open willen blijven krijgen te maken met dezelfde voorschriften. Deze gelden voor heel West-Friesland.

De regels
De voorschriften om na middernacht open te zijn gaan over:
* het op een voor iedereen zichtbare plek hebben hangen van huisregels en het naleven ervan

* het nemen van alle noodzakelijke maatregelen om openbare orde en gezondheidsproblemen te voorkomen
* het voorkomen van overlast door komende en vertrekkende bezoekers door onder andere een cooling down periode (licht aan, muziek zachter, geen alcohol meer gedurende een periode voor daadwerkelijke sluiting)

* maatregelen ter voorkoming van handel of gebruik van drugs, geweld en vernielingen

* directe melding bij de politie van dreigende situaties zoals de aanwezigheid van drugs, wapens, vernieling of geweld
* toezicht aan de deur

* klanten die de regels hebben overtreden, bij het bedrijf zelf of een collega-bedrijf, de toegang ontzeggen.

Hoe de horeca het toezicht aan de deur regelt of problemen rond openbare orde of gezondheid wil voorkomen, is aan de ondernemer. Als er toch problemen met de openbare orde ontstaan, kan de gemeente eisen dat de horecaondernemer een gecertificeerde portier aantrekt.

Eenduidige regeling
Er is geen verschil in voorschriften voor cafés die tot 02.00 open mogen zijn of cafés die langer open mogen zijn. In de praktijk is het niet mogelijk om dat onderscheid te maken. Ook de horeca heeft om een eenduidige regeling gevraagd. Bij bedrijven die om 02.00 uur sluiten kunnen zich immers even grote problemen voordoen als bij bedrijven die later sluiten.
In de voorschriften zijn zaken vastgelegd die tot nog toe niet, of alleen informeel of via een convenant waren geregeld. Het opnemen van regels in de vorm van voorschriften biedt ook de mogelijkheid om op te treden als de regels worden overtreden. Bijvoorbeeld doordat de ontheffing om later dan middernacht open te zijn voor één of meer weekeinden wordt ingetrokken.

In het overleg tussen gemeenten en Horeca Nederland heeft de horeca zich bereid getoond mee te werken aan blaastesten en de inzet van mysteryguests.

Overtreden regels
Op dit moment wordt nog gewerkt aan regionale regels voor overtreding van de toegangs- en sluitingstijden. Die zijn er naar verwachting omstreeks februari. Tot die periode kunnen de straffen bij overtreding van de regels nog van gemeente tot gemeente verschillen. In de gemeenten Hoorn, Enkhuizen en Stede Broec bijvoorbeeld kan de ontheffing om na middernacht open te mogen zijn, na een eerste waarschuwing, voor een weekend worden ingetrokken. Bij meerdere overtredingen binnen een jaar kan de ontheffing om na middernacht open te zijn voor vier weekeinden of langer worden ingetrokken.

Schagen volgt later met Noordkop
De nieuwe toegangstijden gelden nog niet in de gemeente Schagen. Deze gemeente, die bestuurlijk deel uitmaakt van de regio Noordkop, is voortrekker in Noordkop. In deze regio streeft men ook naar een toegangstijd van 00.00 uur, maar definitieve besluitvorming volgt later. Vooruitlopend daarop gaat de gemeente Schagen per 1 februari naar een toegangstijd van 01.00 uur.

Publieksvoorlichting
Vanaf 12 december wordt het publiek in West-Friesland over de nieuwe toegangstijden geïnformeerd via posters, reclameborden, advertenties, kaarten, Hyves en de website www.komeerdertotleven.nl. Dit gebeurt met de slogan: Nachtdieren van West-Friesland - Kom eerder tot leven.

Alle informatie over de nieuwe regels voor de horeca, zoals de gemeentelijke Drank- en Horecaverordening en de gemeentelijke beleidsregel sluitingstijden horeca is te vinden op de gemeentelijke websites.

Totaalpakket
De nieuwe regels voor toegangs- en sluitingstijden zijn onderdeel van een groot pakket aan maatregelen om het drankgebruik onder jongeren te verminderen en de overlast door alcohol. Met het invoeren van een vroegere toegangstijd willen de gemeenten vooral het vooraf indrinken verminderen. Uit onderzoek onder het uitgaanspubliek in West-Friesland is gebleken dat het uitgaanspubliek wel eerder uit wil als ook vrienden er zijn en het eerder gezellig is. Meer informatie over het plan van aanpak Jeugd, Alcohol en Drugs West-Friesland is te vinden op www.westfrisland.nl.
Laatste wijziging van deze pagina: 10 december 2009