Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


actie en doe mee motto nieuw Participatiecentrum Zuidoost
---

Kom in actie en doe mee motto nieuw Participatiecentrum Zuidoost

10 december 2009

Dinsdag 8 december opende portefeuillehouder Jude Kehla Wirnkar, samen met Henk Snoek, ambtenaar bij het ministerie van VROM en wethouder Freek Ossel het Participatiecentrum Zuidoost in het CEC aan de Bijlmerdreef. Er kwamen ongeveer 400 mensen naar het CEC, waarvan 200 inburgeraars; ook zij kunnen vanaf nu bij het Participatiecentrum Zuidoost terecht.

Feestelijke avond met serieuze boodschap
Het spits werd afgebeten door een groep kinderen dat een Bollywood-dansvoorstelling gaf. Het zette de toon voor een feestelijke avond waarvan de serieuze boodschap voortdurend doorklonk: "Neem je verantwoordelijkheid, kom in actie en draag iets bij aan de maatschappij." Portefeuillehouder Zuidoost Jude Kehla Wirnkar sprak ook over de voordelen die mensen zelf hebben van participeren: "Als je meedoet, ben je in staat het best uit jezelf te halen. Wij bieden mensen de mogelijkheid om te exelleren, omdat we het zonde vinden als mensen geen gebruikmaken van hun talenten."

Henk Snoeken verving minister Eberhard van der Laan, die op het laatste moment verhinderd was. Als ambtenaar bij VROM is Snoeken een van de ontwerpers van het `Deltaplan Inburgering', een plan dat zich richt op de activiteiten die het rijk de komende jaren in samenwerking met gemeenten, aanbieders en maatschappelijke organisaties wil uitvoeren. Het doel daarvan is het verbeteren van regels en ze op maat maken, inclusief die omtrent inburgering.

Freek Ossel, wethouder van de gemeente Amsterdam feliciteerde stadsdeel Zuidoost met dit tweede Participatiecentrum van de stad en benadrukte het belang van `elkaar verstaan'. Drie inburgeraars vertelden waarom zij meedoen zo belangrijk vinden. "Ik voel me beter als ik iets nuttigs doe" zo omschreef één van hen het. Kaartjes waarop mensen opschreven wanneer participatie volgens hen geslaagd wa' werden in 4 kerstbomen gehangen; daarmee was het Participatiecentrum Zuidoost officieel geopend.

Daarna was het podium voor Jörgen Raymann die met zijn show aansloot bij het thema: "Je kunt je wijsvinger gebruiken om te wijzen naar iedereen die het voor jou verpest, die jou dwarszit. Je kunt diezelfde vinger ook gebruiken om jezelf een doel te stellen en daar hard voor te werken." En: "Doe je schoonmaakwerk, doe het met trots. Probeer er de beste in te zijn, onderscheid je van anderen. Dan kom je gegarandeerd verder."

Wat heeft het Participatiecentrum Zuidoost te bieden? Het Participatiecentrum Zuidoost is één balie die bewoners toegang biedt tot participatietrajecten, opleidingen, stageplekken en eventueel een bemiddelingtraject naar een werkplek. Samenwerking met partners als het UWV, DWI, Taalwijzer, ROC en Vrouwen Empowerment Centrum maakt het mogelijk om een breed aanbod neer te zetten. Zo komt er voor de achterstandsgroepen een schakelprogramma, specifiek voor analfabeten, maar ook voor mensen zonder startkwalificatie. Er komt ook een speciaal aanbod voor Antillianen en Arubanen en er is een bemiddelingstraject voor hoger opgeleiden. Jude Kehla Wirnkar: "In Nederland is een grote groep inburgeraars die niet meekomen in de maatschappij door bijvoorbeeld analfabetisme. We moeten de vicieuze cirkel doorbreken waarbij de opvoeders hun achterstand blijven doorgeven aan de kinderen. Als stadsdeel kunnen we de arbeidsmarkt slechts ten dele beïnvloeden. Toch betekent dit niet dat we onze handen ervan af trekken. Het Participatiecentrum heeft een belangrijke rol in onze aanpak. Met het activeren en faciliteren van mensen zonder werk en of startkwalificatie en het motiveren van werkgevers om aan arbeidstoeleiding mee te werken willen we de achterstandsgroepen activeren om deel te nemen aan de maatschappij en dan met name op de arbeidsmarkt."

Werkzoekenden in Zuidoost
Amsterdam Zuidoost heeft een grote groep inwoners met een flinke afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zijn niet of zeer moeilijk bemiddelbaar naar werk. De helft van het aantal werkzoekenden in Zuidoost (circa 3220 mensen) heeft geen startkwalificatie behaald. Dit aantal bestaat voor 80 procent uit niet westerse allochtonen. Participatiecentrum Zuidoost heeft voorzieningen en activiteiten ter beschikking voor die deze mensen een kans geeft. Zo zijn er leerwerkplekken onder meer bij Schiphol en het Havencollege. Een pilot met het Schiphol college heeft vorig jaar laten zien wat de mogelijkheden zijn. De doelstelling om dertig jongeren/inburgeraars te plaatsen in combinatie met een beroepsopleiding is volledig behaald.
---