Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


ZAP-speldje voor `schone' vrijwilligers

---

ZAP-speldje voor `schone' vrijwilligers

10 december 2009
Op donderdag 10 december a.s. bedankt Emile Jaensch, portefeuillehouder Beheer en Milieu, de vrijwilligers die zich dit jaar hebben ingezet voor een schoon Zuidoost. Hiervoor ontvangen zij om 10.30 uur op het stadsdeel-kantoor een speciaal `ZAP-speldje' en een bijbehorende oorkonde.

Landelijke actie
Op de tweede donderdag van december zetten gemeenten in heel Nederland bewoners die zich het afgelopen jaar op eigen initiatief hebben ingezet om hun omgeving zwerfafvalvrij te maken, in het zonnetje. Deze landelijke actie vindt dit jaar voor de zesde maal plaats.

ZwerfAfvalPakkers
Stadsdeel Zuidoost doet hieraan mee en organiseert op donderdag 10 december de bijeenkomst voor deze vrijwilligers, de `ZwerfAfvalPakkers'. Aan de hand van zwerfvuil-priksetjes die het stadsdeel dit jaar heeft uitgereikt, is een lijst ontstaan van 14 actieve bewoners:

bewoner

buurt

H. Vredevoogd

Reigersbos

M. Pietersma- Zijlstra

Gein

H. Toufik

Kantershof

A. Geluk

H-buurt

A. Nahr

Gouden Leeuw

C.H. van Teeffelen

Kelbergen

F. Tel

G-buurt

B. Elcaya

G-buurt

Dhr. Ketelaars

Venserpolder

Dhr. Pezaro

Huntum

R. Trinidad

H-buurt

Familie de Kort

H-buurt

E. Blom

Driemond

J. Meijer

Driemond

Voor deze bewoners blijft het overigens niet bij het prikken; zij spreken anderen aan op hun gedrag, doen meldingen bij het Meldpunt Openbare Ruimte, informeren huis-aan-huis over regels, brainstormen met buurtgenoten over een schonere en veiligere wijk of werken als vrijwilliger mee een aan het schoon houden van de sloten.

"Maar wat ze vooral doen is het mobiliseren van buurtbewoners bij het schoonhouden van hun wijk. En daar ben ik juist zo blij mee," aldus Emile Jaensch. "Dat is namelijk waardevol, want zodra bewoners het heft in eigen hand nemen merk je dat dit veelal positieve reacties uitlokt bij medebewoners. Uit hun houding straalt ook de vanzelfsprekendheid af bij het schoonhouden van de eigen leefomgeving. Deze bewoners laten zien hoe verantwoordelijkheid en betrokkenheid direct kan bijdragen aan een schone én prettige leefomgeving. En dat siert ze".

Impulsprogramma Zwerfafval
De uitreiking van de ZAP-speldjes vindt plaats in het kader van het Impulsprogramma Zwerfafval, dat als doel heeft een zichtbaar en meetbaar schoner Nederland. Het Impulsprogramma Zwerfafval is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het VNO-NCW, het ministerie van VROM en de uitvoeringsorganisaties SenterNovem en de Stichting Nederland Schoon.
---