Gemeente Urk

Basisschoolkinderen op Urk maken kennis met muziektheater

In het eerste halfjaar van 2010 kunnen kinderen van groep 1 tot en met groep 8 van de basisschool in de theaterhoek van de plaatselijke bibliotheek kosteloos deelnemen aan workshops van Muziekschool Urk â Centrum van de kunsten.

Hierbij staat steeds een ander kinderboek centraal. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten geld beschikbaar te stellen aan Muziekschool Urk voor het organiseren van acht workshops kinderboek-muziektheaterhoek. Kindermuziektheater is een vorm van kunst die de ontwikkeling van het kind bevordert op het gebied van taal, expressie, presentatie en muziek.

Flevomeerbibliotheek
De workshops worden georganiseerd in samenwerking met de Flevomeerbibliotheek. Achterin de bibliotheek, in de hoek waar ouders vaak kinderboekjes voorlezen aan kinderen, is een speciale theaterhoek gemaakt die heel geschikt is voor kindermuziektheater. De ruimte kan worden afgeschermd en is voorzien van een verrijdbaar podium. Een paar maanden geleden vestigde de Muziekschool zich in het voormalige Rode Kruisgebouw in Wijk 8. Net als in veel andere gemeenten in ons land heeft de muziekschool zich verbreed tot Centrum van de kunsten en dit biedt inwoners van Urk extra mogelijkheden. Professionele beroepskrachten leren niet alleen een instrument bespelen, maar geven ook les op het gebied van zang, drama en (theater)spel.

Presentatie
Veel Urker kinderen hebben in het voortgezet onderwijs moeite om zich te presenteren; zij weten zich niet goed een houding te geven en vinden het lastig om hun gevoelens te uiten. Als kinderen al jong leren om zich - op een leuke en ontspannen manier - uit te drukken, inlevingsvermogen te ontwikkelen, teksten te bedenken en situaties na te spelen, zullen zij in het voortgezet onderwijs meer zelfverzekerd zijn. Het houden van een spreekbeurt zal deze kinderen bijvoorbeeld een stuk makkelijker af gaan, omdat ze al wat ervaring hebben met het uitdrukken van hun opvattingen en gevoelens.

Workshops
In januari 2010 start de Muziekschool â centrum van de kunsten Urk met twee workshops voor kinderen van de groepen 1 en 2 van de basisschool. De workshops vinden plaats op woensdagmiddag en aan iedere workshop kunnen maximaal 30 kinderen meedoen. Begin 2010 volgt aanvullende informatie over de exacte data en de mogelijkheid om uw kind op te geven voor één van de gratis workshops.