Gemeente Beek


Gemeente pakt leegstand aan

Door de veranderende bouwmarkt als gevolg van de krimpende bevolking en de economische crisis komen bouwprojecten in Beek evenals in vele andere Limburgse gemeenten niet van de grond. Daardoor staan er nogal wat gebouwen leeg. Ook zijn er gebouwen gesloopt en ligt het terrein braak in afwachting van toekomstige bouw. Dat roept een beeld op van verrommeling en brengt gevoelens van onveiligheid. Niet zelden worden aan leegstaande gebouwen vernielingen aangericht. De gemeente gaat die problemen aanpakken.

Â

Maatregelen om leegstand tegen te gaan

Bij nieuwe plannen om gebouwen te slopen en er nieuwbouw te plegen wil de gemeente afspraken maken met de eigenaar om de gebouwen zo snel als mogelijk te slopen en het terrein in afwachting van nieuwbouw een tijdelijke functie te geven, bijvoorbeeld door het terrein in te zaaien of als parkeerplaats in gebruik te nemen. Bij sommige gebouwen die eigendom zijn van de gemeente is dat inmiddels al gebeurd; zo is het terrein van de voormalige LTS in Beek ingezaaid en zal dat ook gebeuren bij de Callistuschool in Neerbeek.

Bij gebouwen die nu leeg staan gaat de gemeente praten met de eigenaren om de gebouwen te slopen en het terrein een tijdelijke functie te geven. Bij terreinen die niet eigendom van de gemeente zijn en er rommelig bijliggen, wordt getracht de percelen alsnog in overleg met de eigenaar een tijdelijke bestemming te geven.

Â

De gemeente is van plan daar financiële middelen voor in te zetten. Bijvoorbeeld door de sloop voor te financieren, het terrein op kosten van de gemeente in te richten en het groenonderhoud voor haar rekening te nemen. De mogelijkheid van voorfinanciering wil de gemeente in de op te stellen nieuwe Nota Grondbeleid opnemen. Die nota is gepland voor de eerste helft van 2010. Vooruitlopend daarop wil de gemeente alsvast bij wijze van proef aan de slag gaan met een enkel gebouw en terrein. De gemeente heeft een aantal leegstaande gebouwen en braak liggende terreinen geïnventariseerd. Daarmee gaat de gemeente aan de slag.

Â

Artikel De Limburger

In het artikel over dit leegstandbeleid van de gemeente in De Limburger van vrijdag 20 november jl. stonden een aantal onjuistheden: er werden drie gebouwen genoemd, die voor zoân tijdelijke bestemming in aanmerking zouden komen. Dat zijn: het terrein van de Onze Lieve Vrouwe Kerk waar ZOwonen 30 (zorg)appartementen wil gaan bouwen, het Vixiaterrein in Spaubeek waar woningbouwcorporatie een zorgcomplex en woningen wil realiseren, en de Fatimaschool waar woningbouwcorporatie Maasvallei voornemens is huurappartementen neer te zetten. Deze plannen zijn inmiddels zover gevorderd, dat verwacht wordt dat volgend jaar met de bouw begonnen wordt. Een tijdelijk bestemming is daar niet aan de orde.