Gemeente Beek


Steeds meer hennepkwekerijen opgerold

Aanpak teelt op regionaal niveau

Â

In 2006 besloten de gemeenten in de Westelijke Mijnstreek om de illegale hennepteelt krachtig aan te pakken. Samen met politie, justitie, het energiebedrijf, de woningcorporaties en uitkeringsinstanties sloten ze een convenant. En dat werpt zijn vruchten af. In 2008 werden 94 plantages geruimd, met alle gevolgen van dien voor de daders. In 2009 waren dit tot november al meer dan 125 plantages.

Â

De problemen rond de hennepteelt zijn de laatste jaren flink toegenomen. Was vroeger het kweken van een wietplantje nog vrij onschuldig, tegenwoordig is het voer voor de georganiseerde misdaad. De teelt is omgeven met criminele personen en soms veel geweld. Los daarvan veroorzaken hennepkwekers overlast en maken de buurt onveilig. Het gevaar van brand door kortsluiting of verhitting is groot. Bovendien richten ze schade en hinder aan door lekkages, stank en schimmelvorming. Kortom, geen prettige gedachte als dit je buurman is.

Â

Korte lijnen, snelle actie

De gezamenlijke aanpak heeft resultaat en wordt steeds verder verbeterd. De politie investeert nog meer dan voorheen in de opsporing van hennepplantages. Op verzoek van politie verricht Enexis netmetingen en warmtemetingen en houdt pieken in het verbruik in de gaten. Als een plantage wordt gevonden, doet de politie een inval en wordt de hennepkwekerij ontmanteld. Enexis sluit de stroom af en in geval van een huurwoning wordt de kweker met zijn gezin uit huis gezet. Bij woningcorporaties in de regio komen ze ook niet meer in aanmerking voor een nieuwe huurwoning. Dat hebben de corporaties onderling afgesproken. Dit alles naast het âreguliereâ strafrechtelijke traject en de financiële afwikkeling. De gemaakte schade wordt namelijk verhaald en het wederrechtelijk verkregen voordeel ontnomen. Ook de belastingdienst stuurt een heffing voor de niet opgegeven inkomsten. Waar moet hij dat allemaal van betalen? In ieder geval niet van zijn uitkering. Want die wordt onmiddellijk stopgezet. En als blijkt dat de kweker dubbele inkomsten heeft gehad, wordt de ontvangen uitkering teruggevorderd.

Â

Vertrouwt u het niet? Bel!
De informatielijnen tussen de samenwerkende partijen zijn heel kort zodat iedereen snel kan reageren. Ook u kunt een belangrijke bijdrage leveren. Als u een vermoeden heeft van een hennepkwekerij in de buurt, bel dan met de politie Zuid Limburg: 0900 8844. Blijft u zelf liever buiten beeld dan kan dat natuurlijk ook via Meld misdaad anoniem: 0800 7000.