Politie Twente

Persberichten Politie Twente 10 december 2009

Duo steelt ijzeren roosters en kabels

Nijverdal

Een 25-jarige man en een 46-jarige man, beiden woonachtig in Almelo, werden woensdag 9 december aangehouden, omdat zij op heterdaad werden betrapt tijdens diefstal van ijzeren roosters en kabels van een woning aan de Van Der Steen van Ommerenstraat in Nijverdal. Een getuige zag de mannen de roosters wegnemen en schakelde direct de politie in. Toen de politie arriveerde troffen zij de mannen aan. Ze waren in het bezit van de roosters en kabels welke net ontvreemd waren. Tegen de twee zal proces-verbaal worden opgemaakt. (2009060858)

Hennepplantage ontdekt

Enschede
Naar aanleiding van een anonieme tip werd op woensdag 9 december een inwerking zijnde hennepkwekerij op de Hengeveldebrink in Enschede aangetroffen.

Op woensdagavond 9 december omstreeks 05.00 uur werd een inwerking zijnde hennepkwekerij aangetroffen in een woning aan de Hengeveldebrink in Enschede. In de woning werden plantenresten van een eerdere kweek en de benodigde apparatuur in beslag genomen.

In opdracht van de Officier van Justitie werden de plantenresten en apparatuur vernietigd. De 25-jarige bewoner werd aangehouden. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt (2009058713)

Winkeldief aangehouden
Enschede
Een 61-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats werd woensdag 9 december aangehouden, omdat hij op heterdaad werd betrapt tijdens een winkeldiefstal.

Woensdagmorgen 9 december omstreeks 11.30 uur zag een oplettende medewerker van een winkel aan het Hendrik Jan van Heekplein in Enschede een man diverse pakketten vlees stelen. De man werd aangehouden en direct overgedragen aan de politie. De man, een 61-jarige zonder vaste woon- of verblijfplaats is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. (2009060930)

Hennepplantage ontdekt

Almelo

Naar aanleiding van een milieuonderzoek werd op woensdag 9 december een grote inwerking zijnde hennepkwekerij op de Wierdensestraat in Almelo aangetroffen.

Op woensdagmiddag 9 december omstreeks 13.30 uur werd een inwerking zijnde hennepkwekerij aangetroffen in een pand aan de Wierdensestraat in Almelo. Op een bedrijfsterrein werden diverse milieuovertredingen geconstateerd. In een ruimte achter in het bedrijfspand werden in totaal 800 hennepplanten, plantenresten en de benodigde apparatuur aangetroffen en in beslag genomen.

In opdracht van de Officier van Justitie werden de planten en apparatuur vernietigd. Een 57-jarige man werd aangehouden en is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. (2009061002)

Man negeert rode kaart en begaat een winkeldiefstal Enschede
Een 28-jarige man uit Enschede werd woensdag 9 december aangehouden, omdat hij een winkeldiefstal had begaan ondanks dat de man een winkelverbod heeft voor eerder gepleegde winkeldiefstallen.

Een oplettende medewerker van een winkel aan het Hendrik Jan van Heekplein zag een man een jas stelen en hield de man aan. Hij werd direct overgedragen aan de politie. De man, een 28-jarige Enschedeër, bleek in het bezit te zijn van een rode kaart, omdat de man eerder winkeldiefstallen had begaan. Hij mocht dus in het kader van het collectief winkelverbod geen bezoek brengen bij 420 winkels in Enschede. De man is aangehouden en voor verder onderzoek in verzekering gesteld. Hij zal zich moeten verantwoorden bij Justitie. (2009061008)

Hennepplantage ontdekt

Enschede

Naar aanleiding van een anonieme tip werd een inwerking zijnde hennepkwekerij op de Cantatestraat in Enschede aangetroffen.

Op woensdagmiddag 9 december omstreeks 14.00 uur werd een inwerking zijnde hennepkwekerij aangetroffen op de Cantatestraat in Enschede. In de woning werden hennepplanten en de benodigde apparatuur in beslag genomen.

In opdracht van de Officier van Justitie werden de planten en apparatuur vernietigd. De 34-jarige bewoonster werd aangehouden. Tegen haar zal proces-verbaal worden opgemaakt (2009055742)

Man aangehouden na bedreiging café medewerker Enschede
Een 49-jarige man uit Deventer werd woensdagavond 9 december aangehouden, omdat hij een medewerker van een café aan de Oude Markt in Enschede had bedreigd. Nadat de man werd medegedeeld dat hij geen drank meer kreeg omdat hij al sterk onder invloed van alcohol verkeerde. Hierop werd de man heel boos en dreigde een medewerker met het cafémeubilair te slaan. De politie werd ingeschakeld. De man, een 49-jarige Deventernaar, werd aangehouden en ter ontnuchtering ingesloten. (2009061094)

Man verdacht van oplichting
Nijverdal
Een 44-jarige Roemeen werd woensdag 9 december aangehouden, omdat hij verdacht wordt van oplichting. De politie werd getipt dat een Roemeense man op het Hendrik Wormserplein in Nijverdal mensen aansprak om geld te wisselen. Een 78-jarige man uit Marienheem vertrouwde het niet en belde de politie. De politie trof de man aan die net weer een ouder echtpaar had aangesproken met de vraag geld te wisselen. De Roemeen had zijn hand al in de portemonnee van het echtpaar. De 44-jarige werd aangehouden en is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. (2009060892)

Man aangehouden voor bedreigen buurman

Enschede

Een 37-jarige Enschedeër is woensdag 9 december op de Maanstraat in Enschede aangehouden omdat hij omstreeks 23.30 uur zijn buurman had bedreigd.

Een 22-jarige man was naar zijn buurman gelopen om te vragen of de muziek wat zachter kon. Vervolgens kwam de 37-jarige buurman naar het huis van de 22-jarige man waar hij hem vervolgens bedreigde en op de ramen sloeg. De politie heeft de 37-jarige buurman meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek. (2009061146)

Drie Litouwers aangehouden voor diefstal diesel uit vrachtwagens

Almelo

Donderdagmorgen zijn drie Litouwse mannen aangehouden omdat zij diesel aan het stelen waren uit geparkeerde vrachtwagens op de Sportlaan in Almelo. De mannen zijn meegenomen naar het politiebureau voor verder onderzoek.

Omstreeks 00.04 uur kreeg de politie melding van een verdachte situatie aan de Sportlaan. Iemand zou daar een aantal personen verdacht hebben zien rondstruinen rond een aantal vrachtwagens. Ze waren in een auto gestapt en deden iets verderop de lichten uit. Op het moment dat de politie ter plaatse kwam, zagen zij een auto wegrijden en drie mannen achter een vrachtwagen vandaan komen. De drie mannen en de bestuurder van de auto werden staande gehouden. De politie zag dat op dat moment een slang in de tank van de vrachtwagen zat en dat een jerrycan volliep met diesel. Daarop werden de mannen, allen afkomstig uit Litouwen, aangehouden. Ze zijn voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. (2009061150)

Vrouw beroofd van tas, de politie zoekt getuigen

Enschede

Donderdagmorgen omstreeks 01.40 uur is een 23-jarige vrouw uit Enschede van haar tas beroofd toen zij op de Hengelosestraat fietste. De politie zoekt getuigen.

De vrouw fietste omstreeks 01.40 uur op de Hengelosestraat, komende vanuit het centrum van Enschede. Ongeveer ten hoogte van het Meubelplein kwam er een man van achteren langs haar fietsen. Hij greep haar schoudertas die zij achter op de bagagedrager had staan, en fietste ermee vandoor in de richting van de Boddekampstraat. De vrouw gaf het volgende signalement van de dader: . Man van ongeveer 20-25 jaar oud . Ongeveer 1,80 m. lang
. Droeg een grijs/zwarte sweater met capuchon met een print en een donkere broek

Wellicht zijn er mensen die donderdagmorgen iets hebben gezien op de Hengelosestraat of de Boddenkampstraat. Zij worden verzocht contact op te nemen met de Politie Twente, afdeling Enschede. Dit kan door te bellen naar het algemene telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. (2009061159)

Man tegen boom gereden

Vriezenveen

Woensdag 9 december omstreeks 23.30 uur vond een eenzijdige aanrijding plaats op de Paterswal in Vriezenveen. Een 23-jarige automobilist uit Sibculo reed met zijn auto tegen een boom. Hij moest door de brandweer en ambulancepersoneel uit de auto worden gehaald, waarna hij is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval. (2009061147)

Vrouw krijgt in café bierglas in gezicht, de politie zoekt getuigen

Enschede

Zondagmorgen 29 november omstreeks 02.45 uur is een 39-jarige vrouw uit Enschede gewond geraakt nadat zij in een café aan de Walstraat in Enschede een bierglas tegen haar hoofd had gekregen. De vrouw liep hierdoor ernstige verwondingen in haar gezicht op en moest naar het ziekenhuis worden gebracht.

De politie is op zoek naar getuigen die iets van het voorval hebben gezien. Zij worden verzocht contact op te nemen met de recherche van Politie Twente, afdeling Enschede Centrum. Dit kan door te bellen naar het algemene telefoonnummer 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. (2009057717)

---- --
1-1-2 bellen voor de lol is niet om te lachen

"1-1-2 bellen voor de lol is niet om te lachen. Want voortaan weten we je áltijd te vinden."

Dat is de boodschap van een nieuwe campagne van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om misbruik van het alarmnummer 1-1-2 aan te pakken, vooral onder kinderen en jongeren. De campagne maakt duidelijk dat bellers naar 1-1-2 getraceerd kunnen worden, ook zonder sim-kaart in hun mobiele telefoon. Niet alleen wordt via het imei-nummer van het toestel de eigenaar achterhaald, maar ook is de locatie bekend waar gebeld wordt. Dat kan door nieuwe functies in de 1-1-2-centrale in Driebergen.

Het misbruik en verkeerd gebruik van het alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance is enorm hoog: in totaal 65 procent van de ongeveer 5 miljoen telefoontjes per jaar. Via vaste telefoons ligt het misbruik op ongeveer 25 procent, via mobiele telefoons is het ongeveer 75 procent. Voor een deel (circa 25 procent) is dit onbewust of oneigenlijk gebruik ('broekzakbellers', oproepen zonder spoed, per ongeluk verkeerd getoetst, peuters die met een oude gsm spelen), maar voor een groot deel (75 procent) is sprake van bewust misbruik (lachen, uitschelden, valse meldingen).

Misbruik van 1-1-2 is strafbaar: er staat maximaal drie maanden gevangenisstraf op het bellen van het alarmnummer zonder noodzaak, en maximaal vier jaar voor het doen van een valse melding. Bij één keer misbruik of verkeerd gebruik van 1-1-2 krijgt de beller een sms'je om te wijzen op het misbruik of verkeerde gebruik. Bij meerdere keren volgt een steviger aanpak. Voor kinderen is er een speciaal Halt-traject met gesprekken, het aanbieden van excuus en een leeropdracht. Ook worden de ouders geïnformeerd.

De campagne is vooral gericht op kinderen en jongeren. Zij zijn voor een fors deel verantwoordelijk voor misbruik van het alarmnummer. Zo gaat het misbruikcijfer omhoog op woensdagmiddag, in het weekend en tijdens schoolvakanties. De campagne bestaat uit televisie- en bioscoopspots en banners en filmpjes op internet (op nickelodeon.nl en spel.nl). Al het campagnemateriaal staat op www.nederlandveilig.nl.