IVN Nederland


IVN Roden start IVN Natuurgidsencursus

Word IVN Natuurgids in Drenthe, schrijf je in voor de cursus van IVN Roden

Ben jij geïnteresseerd in natuur en milieu en vind je het leuk om kennis te delen? Dan is de IVN Natuurgidsencursus iets voor jou. Natuurliefhebbers uit Drenthe kunnen in februari 2010 beginnen bij de IVN-afdeling Roden. De IVN Natuurgidsencursus is een cursus voor en door vrijwilligers en is bedoeld voor mensen die zich met hoofd, hart en handen in willen zetten voor IVN. Na het met succes doorlopen van de cursus ontvangt de cursist het landelijk erkende IVN Natuurgidsendiploma.

Brede kennis
Cursisten verwerven een brede basiskennis van natuur, milieu en landschap in de eigen omgeving. Methodische en didactische vaardigheden zijn even belangrijk als de inhoud. Cursisten leren hoe ze zelf informatie verzamelen en kennis kunnen overbrengen. Niet alleen flora en fauna komen aan bod; er is ook aandacht voor de relaties en afhankelijkheden tussen mens, natuur en milieu. Tevens verdiepen de cursisten zich in het werk van het IVN in het algemeen en IVN-afdeling Roden in het bijzonder. Andere organisaties die zich met natuur, milieu en landschap bezighouden komen natuurlijk ook aan bod.

Na afloop van de cursus kunnen de natuurgidsen -afhankelijk van hun verdere interesse en/of voorkeur- aan de slag met bijvoorbeeld flora-, fauna-, landschapsexcursies, groencursussen, beleidsbeïnvloeding, natuurbeheer, faunabescherming, inventarisaties of jeugdactiviteiten. Ook zijn er mogelijkheden om tot het bestuur van een afdeling toe te treden of om een coördinatorschap van een werkgroep op zich te nemen (in geval deze functies vacant zijn). Bij de IVN-afdeling Roden is er wat dit betreft volop keus. Inhoud, duur en locatieDe cursus bestaat uit zeven blokken:

1. Kennismaking en oriëntatie;

2. Natuur in de woonomgeving (o.a. natuurschoonbos);
3. Bodem, flora en fauna (o.a. relaties, planten- en dierenrijk en schimmels);

4. Ecologie (o.a. stofkringlopen en energiestromen);
5. Landschap (o.a. cultuurhistorie, landschapslijn, inrichting en beheer);

6. Mens, milieu en maatschappij (o.a. duurzaamheid, biodiversiteit, effect NME);7. Basisvaardigheden educatie (dit blok is verspreid over de hele cursus).

De cursus duurt van februari 2010 tot september 2011 en omvat ca 50 bijeenkomsten. Ongeveer 30 á 35 daarvan zijn binnenlessen. Deze worden gehouden op donderdagavond (gemiddeld ca 2 x per maand) in het gebouw van de Volkstuinvereniging De Vrije Tijd Tuinders aan de Westeresch in Roden (t.o. de Gamma). De excursies zijn steeds op zaterdag, meestal s-morgens (gemiddeld 1x per maand), en ze zullen veelal in de omgeving van Roden plaatsvinden.

Diploma IVN Natuurgids
Het met goed gevolg doorlopen van de cursus geeft recht op het erkende diploma IVN Natuurgids. Wat wordt er tijdens de cursus verwacht van een cursist?

* Actief participeren in de cursus;

* 85% aanwezigheid (donderdagavond en zaterdag);
* Tweemaal een biologisch moment verzorgen;
* Tweemaal het logboek bijhouden;

* Stageopdracht uitvoeren bij de eigen IVN afdeling + verslag/productbeschrijving;

* Een (beperkte) individuele natuurwaarnemingsopdracht uitvoeren, (veldwerk)onderzoek doen, verslag maken en daarover een korte presentatie houden;

* In groepjes (max 4) gedurende 4 seizoenen (veldwerk)onderzoek verrichten in een adoptieterrein dat een redelijk aantal verschillende ecotopen omvat;

* Per groepje vervolgens een educatief eindwerkstuk maken, verslag leggen en een eindpresentatie houden;

* Beschikbaar stellen exemplaar van eindwerkstuk aan IVN;
* Voldoen aan de 5 eindtermen: educatieve vaardigheden; kennis en inzicht in natuur, landschap en milieu; houding/attitude (hoofd-hart-handen); sociale en communicatieve vaardigheden; bekendheid met IVN Inschrijving, intake en plaatsing.

Door het invullen van het Inschrijfformulier Natuurgidsencursus kunt u uw belangstelling om deel te nemen aan de cursus kenbaar maken. Z.s.m. zal een lid van het cursusteam na ontvangst daarvan contact met u opnemen en een intakegesprek met u hebben. Het intakegesprek is voor zowel de kandidaat-cursist als IVN afdeling Roden een middel om over en weer vragen te stellen en verwachtingen uit te spreken. Uit het intakegesprek moet ook blijken of een kandidaat-cursist voldoet aan de instroomcriteria. Deze instroomcriteria zijn:

* lid zijn/worden van de IVN-afdeling Roden of een andere IVN afdeling;

* bereidheid tot een actieve bijdrage aan het IVN-werkveld;
* bereidheid om te investeren in goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden;

* (enige) affiniteit met of interesse in natuur, milieu en landschap
* (veld)biologisch voorkennis is een pré (evt. voorafgaand al wat kennis opfrissen!).

Als uit het intakegesprek blijkt dat cursus en kandidaat bij elkaar passen, krijgt de kandidaat-cursist een bericht van plaatsing.

Cursuskosten
De totale cursuskosten bedragen 325,-- Dit is inclusief de cursushandleiding en overig cursusmateriaal. Het cursusgeld moet overgemaakt zijn voor aanvang van de cursus. Restitutie is na aanvang van de cursus niet mogelijk.

Korting op de cursuskosten
De IVN-afdeling Roden geeft na afloop van de cursus aan elk (nieuw) lid van de IVN-afdeling Roden, die zich als cursist heeft ingeschreven, een restitutie op de cursuskosten van 50,--. Dit uitsluitend bij een positief cursusresultaat onder de voorwaarden dat de cursuskosten (tijdig) zijn betaald en dat de lidmaatschapsgelden over 2010 en 2011 aan de IVN-afdeling Roden zijn voldaan.De cursist, die liever lid is/wordt bij een andere IVN-afdeling, en die ook voor een eventuele korting in aanmerking zou willen komen, wordt geadviseerd om daarover contact op te nemen met de eigen IVN-afdeling. Best mogelijk dat de eigen IVN-afdeling daar op de een of andere manier in tegemoet wil komen.

Voor meer informatie over deze natuurgidsencursus kunt u contact opnemen met Marit Stokkentreeff m.stokkentreeff@ivn.nl van het IVN Consulentschap Drenthe. Kijk voor informatie over IVN Roden op www.ivnroden.nl, meer over de IVN Natuurgidsencursus op www.ivn.nl/natuurgidsencursus.