Gemeente Baarn

Gemeenten stimuleren afvalscheiding

Start campagne âDoe meer met afvalâ

Deze week is in alle gemeenten in de provincie Utrecht de campagne âDoe meer met afvalâ gestart. Via deze gezamenlijke campagne willen de gemeenten iedereen stimuleren tot een nog betere afvalscheiding. Want afval is vaak een grondstof voor nieuwe producten. Het niet scheiden van afval is daarom eigenlijk pure verspilling van grondstoffen. Bovendien is de verwerking van ongescheiden afval duurder en slechter voor het milieu.

Er ontstaat steeds meer huishoudelijk afval. Het inzamelen en verwerken ervan kost veel geld en belast het milieu. Bovendien blijkt uit de jaarlijkse sorteerproeven van de gemeenten dat ongeveer 50% van het restafval nog bestaat uit afval dat prima kan worden hergebruikt. Afval scheiden én voorkomen spaart dus zowel geld als het milieu. Bovendien levert het grondstoffen op voor nieuwe producten.

Over de campagne
Dit is voor de Utrechtse gemeenten een belangrijke reden om het scheiden van het huishoudelijk afval extra te stimuleren onder het motto âDoe meer met afvalâ. Benadrukt wordt dat gescheiden afval eigenlijk geen afval is, maar juist een grondstof voor nieuwe producten. Zo wordt glas weer glas, papier weer papier en plastic kan worden verwerkt tot een fleecetrui, een dvd-hoesje of een autodashboard. Van al het apart ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval wordt niet alleen compost gemaakt, maar zelfs groene stroom.

âLachende minicontainerâ
De komende 2 jaar informeert de gemeente u over allerlei afvalstromen via krantenartikelen, posters, borden, nieuwsbrieven enzovoorts. De âlachende minicontainerâ is het terugkerende beeldmerk van de campagne vergezeld van de oproep: âDoe meer met afvalâ.

Doe mee
Op de website Doe meer met afval kunt u binnenkort meedoen met een online foto- en filmwedstrijd. Daarin kunt u uw ervaringen met afval scheiden delen. Met een âAfvalroadshowâ komt de campagne naar u en de scholen toe. En onder het mom âjong geleerd, oud gedaanâ zetten de gemeenten een lesprogramma in voor basisscholen en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs.

Wilt u meer weten over afval of deze campagne? Kijk dan op de website Doe meer met afval.