Rijksvoorlichtingsdienst

Proef met DigiD Machtigen in zorgsector

Het landelijk overheidswebloket Regelhulp.nl start op 10 december een proef met DigiD Machtigen. Een burger kan daarmee op een betrouwbare manier bijvoorbeeld een buurvrouw of kennis machtigen om namens hem of haar een zorgaanvraag bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) te doen.

Met de proef op Regelhulp wordt DigiD Machtigen voor het eerst in de praktijk getest en heeft de digitale overheidsdienstverlening er een nieuwe dienst bij. De proef op Regelhulp duurt tot 1 mei 2010.

Op Regelhulp.nl vinden gehandicapten, chronisch zieken en ouderen aan de hand van hun eigen situatie informatie over hulp en voorzieningen in zorg en sociale zekerheid. Via Regelhulp kunnen zij gemakkelijk voorzieningen of een intakegesprek aanvragen bij het CIZ, UWV of hun eigen gemeente. Het gaat om voorzieningen in het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA), Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong), Wet sociale werkvoorziening (WSW) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Een aanvraag via Regelhulp kan nu al met DigiD worden ondertekend door de hulpbehoevende zelf, wat de afhandeling van een AWBZ-aanvraag versnelt. Veel chronisch zieken, gehandicapten en ouderen worden bij het regelen van zorg, hulp of financiële steun geholpen door een mantelzorger, bijvoorbeeld een buurman of kennis. Een hulpverlener kan met DigiD Machtigen een digitale aanvraag via Regelhulp doen namens de hulpbehoevende, en deze nu ook zelf digitaal ondertekenen.

Regelhulp is een initiatief van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het is één van de zes voorbeeldprojecten van het Nationaal Uitvoeringsprogramma Dienstverlening en E-overheid (NUP) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), die laten zien hoe e-overheidsvoorzieningen de dienstverlening voor burgers merkbaar verbeteren. DigiD Machtigen is een initiatief van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Financiën. Regelhulp en DigiD Machtigen passen in de ambitie van het kabinet om op de korte termijn de dienstverlening van de overheid te verbeteren en overbodige regels voor burgers, bedrijven en overheidsinstellingen te schrappen. Staatssecretaris Bijleveld werkt namens het kabinet aan het verminderen van regeldruk. In 2010 wil zij de top-10 van door burgers aangegeven knelpunten hebben weggenomen.