Nederland Schoon beloont vrijwilligersorganisaties met cheque

10/12/2009 13:57

Stichting Nederland Schoon

Amersfoort, 10 december 2009 - Vandaag worden twee groeiende vrijwilligersorganisaties - de SVZO (Stichting Vrijwillige Zwerfafval Opruimers) en ikprikmee.nl door Stichting Nederland Schoon in het zonnetje gezet. Zij ontvangen uit handen van Uli Schnier, directeur Nederland Schoon, elk een cheque van 2.500 euro voor hun inspanningen om zwerfafval op te ruimen. Dit gebeurt tijdens de uitreiking van de ZAP-awards in het stadhuis van Amersfoort.

De jaarlijkse alternatieve speldjesregen voor Zwerfafvalpakkers (ZAP-ers) beloont vrijwilligers die zich regelmatig inzetten voor het schoonhouden van hun leefomgeving. Uit handen van hun gemeentebestuur ontvangen de vrijwilligers het ZwerfAfvalPakkers-speldje (afgekort ZAP-speldje) en een bijbehorende oorkonde. De ZAP-awards zijn een initiatief van de partners van het Impulsprogramma Zwerfafval.

Stichting Nederland Schoon maakt van het moment gebruik om nieuwe samenwerkingen aan te kondigen met vrijwilligersorganisaties. Vertegenwoordigers van de vrijwilligersorganisaties, Stichting Vrijwillige Zwerfafval Opruimers (SVZO) en ikprikmee.nl, zullen als eerste een ZAP-speldje en een oorkonde ontvangen. Verder krijgen beide partijen een cheque van 2500 euro om te besteden aan hun activiteiten rondom het bestrijden van zwerfafval. "Niet de hele dag, niet de hele week, maar zo nu en dan een papiertje of blikje opruimen maakt al een wereld van verschil", aldus Willem Vos van SVZO. De organisatie heeft al 1100 actieve vrijwilligers. Ook Nico van Paridon van ikprikmee.nl heeft veel vrijwilligers weten te enthousiasmeren: naast particulieren hebben al zo'n 40 organisaties zich bij zijn initiatief aangesloten.

Stichting Nederland Schoon ziet het succes van deze initiatieven en moedigt deze aan. Vandaag wordt daarom ook een nieuw websiteonderdeel van www.nederlandschoon.nl gepresenteerd, genaamd 'Vrijwilligersinitiatieven'. Vrijwilligers kunnen hier zoeken naar opruimactiviteiten in hun woonomgeving, of contact zoeken met andere vrijwilligers. Ook kunnen vrijwilligersorganisaties als SVZO of ikprikmee.nl een eigen pagina creëren en beheren. "We willen hiermee meer zwerfafvalvrijwilligers enthousiasmeren en bij elkaar brengen", aldus Uli Schnier van Stichting Nederland Schoon.

Ook in de gemeente Amersfoort worden bewoners bedankt voor hun opruimactiviteiten in hun woonomgeving. Maar liefst 15 inwoners worden beloond met een speldje en een oorkonde. De ZAP-ers variëren van basisschoolleerlingen tot gepensioneerden en werden hartelijk bedankt voor hun inzet door wethouder Van Daalen. "Schoon trekt schoon aan", is de redenering. Gemeenten nemen zelf de verantwoordelijkheid om de straten schoon te houden. Niet alleen door op te ruimen, maar net zo goed door de betrokkenheid van burgers te vergroten.

Het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009

De ZAP-actie wordt door Stichting Nederland Schoon georganiseerd in het kader van het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009, een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het bedrijfsleven verenigd in VNO-NCW en het Ministerie van VROM en de uitvoeringsorganisaties SenterNovem en de Stichting Nederland Schoon. De samenwerking heeft als doel een zichtbaar en meetbaar schoner Nederland.





http://www.samenwerkenaaneenschonernederland.nl