Ministerie van Defensie

Uruzgan bouwt aan mensenrechten

10 december 2009, 13.58 uur

Nederlands hoogste vertegenwoordiger in Uruzgan, civiel vertegenwoordiger Michel Rentenaar, verricht de eerstesteenlegging. Nederlanders en Afghanen hebben in Uruzgan uitgebreid stilgestaan bij internationale mensenrechtendag. In de provinciehoofdstad Tarin Kowt is vandaag de eerste steen gelegd van een door Nederland gebouwde gevangenis. Ook op de radio werd gesproken over mensenrechten. Nederlanders en Afghanen zijn eensgezind: aan respect voor mensenrechten moeten elke dag worden gebouwd.

Nederland bouwt een gevangenis met een vrouwenafdeling en een jeugdafdeling, die plaats biedt aan in totaal 100 gevangenen. Het complex moet in 2010 gereed zijn en vervangt de huidige, sterk verouderde, gevangenis. Nederlands hoogste vertegenwoordiger in Uruzgan, civiel vertegenwoordiger Michel Rentenaar, verrichtte de laatste symbolische sloopwerkzaamheden. Vervolgens plaatste hij met de waarnemend commandant van Task Force Uruzgan, luitenant-kolonel der mariniers, Frans van Gool, de eerste steen van de nieuwe gevangenis.

Fundament

"Deze eerste steen is een fundament voor meer respect voor mensenrechten in Uruzgan. Een gevangenis is meer dan een gebouw, het is een symbool dat we straffeloosheid niet tolereren, maar dat we gevangenen op een humane manier behandelen", sprak Rentenaar. De waarnemend gouverneur van Uruzgan keek naar de toekomst: "We moeten de donkere dagen van weleer achter ons laten en samen strijden voor een beter, vreedzaam en rechtvaardig Uruzgan."

Lege huls

Na de laatste symbolische sloopwerkzaamheden was het tijd voor het leggen van de eerste steen.

Na afloop van de opening discussieerden hoogwaardigheidsbekleders uit Uruzgan, rechters, vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties en de internationale gemeenschap over het belang van mensenrechten. Ook op de radio kwamen mensenrechten vandaag ruimschoots aan bod, zoals het recht op onderwijs en gezondheid. Om deze rechten geen lege huls te laten zijn, werken Nederland, internationale partners en de Afghaanse overheid concreet aan scholen en gezondheidscentra. Ook weerklonk in de radioprogramma's de boodschap dat alleen aan een veilig en vreedzaam Uruzgan kan worden gebouwd als ieders fundamentele rechten worden gerespecteerd.