Senternovem

10-12-2009 | Netwerkdiner `Regionale initiatieven voor een Biobased Economy'

Het Platform Groene Grondstoffen organiseerde woensdag 2 december een netwerkdiner voor organisaties in de regio die actief zijn op het gebied van de biobased economy. Op een informele manier konden zij met elkaar kennismaken, zichzelf presenteren en ideeën uitwisselen.

"Er zijn veel regionale initiatieven, maar de regio's kennen elkaar niet", constateerde Ton Runneboom, voorzitter van het platform. In Zeeland bijvoorbeeld werkt ontwikkelingsmaatschappij Impuls aan algen, eiwitten uit agro- en foodreststromen en valorisatie van uien. In de regio is veel biomassa beschikbaar uit de agro, de havens liggen dichtbij en er zijn veel bedrijven in de BBE-hoek, waaronder Cargill, Dow en McCain. Gunstige omstandigheden dus om toe te werken naar een Biobased Economy, onder meer door zoveel mogelijk gebruik te maken van elkaars reststromen.

In West-Brabant loopt een BBE-programma voor drie jaar, om reststromen beter te gaan benutten. Dit moet onder andere leiden tot groene chemicaliën voor bedrijven als Sabic en Cosun. Verder wordt gekeken hoe biomassastromen in de regio kunnen worden gesloten: afval wordt verwerkt en CO2 dat wordt afgevangen, wordt benut in glastuinbouw, algenkweek of frisdrankindustrie. Restproducten worden dus verwerkt tot economische producten en rendabel ingezet.

Ook de regio's Oost-Nederland, Brabant, , Flevoland, Limburg, Rotterdam en het Noorden waren met diverse partijen vertegenwoordigd. In het gezelschap van tafelheren Ton Runneboom, Hugo Brouwer, directeur Interdepartementale Programmadirectie Energietransitie en Roel Bol, directeur van het interdepartementale programma Biobased Economy, brachten zij interessante presentaties, waarna een enorme stroom aanideeën op gang kwam. Het was - om in de biobased terminologie te blijven - een vruchtbare avond. Wijzigingsdatum | 10-12-2009