Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Datum 10 december 2009
Betreft Regeling Veiligheidszorg Mondriaan Stichting

Geachte heer Weide,
Onlangs ontving ik uw brief waarin u, mede namens het Landelijk Contactorgaan van Museumconsulenten en de Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland, aandacht vraagt voor de Regeling Veiligheidszorg die door de Mondriaan Stichting wordt uitgevoerd.

Ik beschouw veiligheidszorg als een belangrijk onderdeel van de zorg voor collecties die aan erfgoedinstellingen zijn toevertrouwd. De Regeling Veiligheidszorg die door de Mondriaan Stichting wordt uitgevoerd beoogde een impuls te geven aan deze veiligheidszorg in de erfgoedsector.

De Mondriaan Stichting heeft sinds 2006 1,5 miljoen euro uitgegeven aan de verbetering van de veiligheidszorg van niet-rijksmusea, archieven en andere collectiebeherende instellingen. De bijdragen waren bestemd voor risicoanalyses en veiligheidsnetwerken. Deze subsidieregeling, oorspronkelijk bestemd voor de periode 2006-2008, is verlengd tot en met 2009. Ik vind het een verstandig idee van de Mondriaan Stichting om deze regeling na de afloop ervan te evalueren. Hoewel ik niet op die evaluatie vooruit wil lopen, beschouw ik uw brief als een positief signaal voor het gebruik van deze regeling. Ik wil dit meegeven bij de evaluatie, alsmede uw overwegingen bij uw verzoek tot verlenging van deze regeling.

Mede op basis van deze evaluatie van de Regeling Veiligheidszorg door de Mondriaan Stichting wil ik bezien of, en zo ja, in welke vorm deze regeling een vervolg zal krijgen.

a
na 1 van 2 Pagi





In uw brief refereert u aan de specifieke situatie bij kerken. Ik merk op dat Datum veiligheidzorg uiteraard onderdeel is van de zorg voor collecties. Essentieel voor

het functioneren van veiligheidszorg is een adequate registratie van de collecties. Onze referentie In dat verband wijs ik u op mijn reactie op Geloof in de toekomst! Strategisch

Plan voor het Religieus Erfgoed van de Stichting 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed en mijn voornemen om een bijdrage te leveren aan de afronding van de inventarisatie van het roerend religieus erfgoed. Ik beschouw deze inventarisatie ook als een essentiële basis voor professionele veiligheidszorg in deze sector.

Met vriendelijke groet,

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Pagina 2 van 2