Eerste drie finalisten Jonge Ambtenaar van het Jaar bekend

10/12/2009 14:38

VNG

De eerste drie finalisten die kans maken op de felbegeerde titel Jonge Ambtenaar van het Jaar 2010 zijn gekozen. Na een pittige selectie door de VNG zijn uit elf kandidaten Anita Smit, Ömer Kaya en Sander van Voorn geselecteerd voor een plaats in de finale op donderdag 28 januari 2010.

De selectiecommissie met als voorzitter Bas Verkerk, burgemeester van Delft en voorzitter van het College voor Arbeidszaken van de VNG, vond het een bijzonder lastige opgave om de drie finalisten te selecteren. "De kandidaten bulken van talent en zijn zeer aan elkaar gewaagd. Maar gelukkig zijn wij toch tot een top 3 gekomen", zegt Verkerk. "Deze kandidaten hebben mondeling en op papier laten zien dat ze vernieuwend zijn, out-of-the-boxdenken en niet risicomijdend zijn." De selectiecommissie was op zoek naar iemand die flexibel is in het oppakken van taken en goed de verbinding kan leggen naar burgers en bedrijven, want daar doen we het als overheid tenslotte voor. Verkerk: "Al deze aspecten hebben wij in de drie finalisten gevonden."

Het selectieproces bestond, anders dan voorgaande jaren, uit twee delen: een schriftelijk en een mondeling deel. In 1200 woorden moesten de kandidaten hun visie geven op de heroriëntatie van de overheid en hoe hierbij alle overheden zich tot elkaar moeten verhouden. Tijdens de selectiemiddag bij de VNG gingen de kandidaten onder leiding van Philip van Veller, directiesecretaris van de VNG, met elkaar in debat over uiteenlopende stellingen als 'Het Rijk moet zoveel mogelijk regels stellen om uniformiteit te bewerkstelligen' en 'De toekomst van de overheid ligt bij de gemeente'.

Voor de andere acht kandidaten is de verkiezingsstrijd nog niet afgelopen. Zij kunnen een wild card voor de finale winnen. Het publiek bepaalt wie deze wild card krijgt door op een van hen te stemmen. Vanaf 14 december vertellen de overgebleven acht kandidaten op www.jongeambtenaarvanhetjaar.nl waarom zij nog kans moeten maken op de titel Jonge Ambtenaar van het Jaar. Vrijdag 11 december kun je deze acht kandidaten live in actie zien. Op de Carrièrebeurs Overheid gaan zij weer met elkaar in debat om extra stemmen te verdienen.

De verkiezing van Jonge Ambtenaar van het Jaar wordt georganiseerd door FUTUR, het landelijke netwerk voor jonge ambtenaren. Wil je donderdag 28 januari 2010 bij dit verkiezingsgala met afterparty aanwezig zijn, bestel dan gratis entreetickets via www.jongeambtenaarvanhetjaar.nl.

Den Haag, 10 december 2009