Provincie Overijssel

Natuur ontwikkelt zich voorspoedig in De Borkeld

Herefordrund
Met het vrijlaten van een kudde Herefordrunderen in De Borkeld rondt gedeputeerde Piet Jansen vrijdag 11 december symbolisch de omvorming van landbouwgrond in natuurterrein af. De Borkeld is een natuurgebied bij Markelo, dat deel uitmaakt van het Europese netwerk Natura 2000 en de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).
Het grootste deel van het 600 hectare grote gebied is als natuurgebied in beheer bij Staatsbosbeheer. Door Dienst Landelijk Gebied is daar dit jaar nog zo'n 70 hectare voormalige landbouwgrond en dennenbos aan toegevoegd en ingericht als natuurgebied.

De bovenlaag van de mais- en weilanden zijn afgegraven en afgevoerd naar een boerenbedrijf in de omgeving. Daardoor kan er weer heide gaan groeien en ontstaat er in aansluiting op het bestaande heide- en veengebied één groot natuurgebied. Door de combinatie van heide, gras, bomen en stukken bos ontstaat er een geschikt leefgebied voor onder meer de zandhagedis en de nachtzwaluw. Ook zijn er poelen gegraven voor de heikikker en de kamsalamander. Door de afwisseling van natte en drogere stukken heide kunnen ook de klokjesgentiaan en de jeneverbes terugkeren.

Rijke historie
De Borkeld is een gebied met een rijke historie. Door de hoge ligging werd het gebied al in vroege tijden bewoond door mensen die het gebruikten voor kleinschalige landbouw. Daarvan zijn de laatste jaren veel sporen gevonden. Nu wordt het gebied steeds meer teruggegeven aan de natuur, maar de mens zal wel een handje moeten helpen om de natuur in stand te houden. Dat gebeurt onder meer door middel van begrazing door Herfordrunderen.

Dichterbij
Door de omvorming van de Borkeld is de EHS weer een stukje verder. Gedeputeerde Piet Jansen: "Stap voor stap komen we dichterbij ons doel, maar we zijn er nog lang niet. De provincie blijft zich inspannen om in 2018 de EHS in Overijssel klaar te hebben, maar we zijn uiteraard ook afhankelijk van de gelden die het rijk daarvoor beschikbaar stelt. We hebben vorig jaar een versnelling in gang gezet en met onze partners afspraken gemaakt over de aankoop en inrichting van grond. En we zien dat het werkt. Dit jaar is in Overijssel zo'n 600 hectare grond aangekocht voor de EHS en is er 140 hectare ingericht als natuurgebied. Daarnaast is er dit jaar meer dan 100 hectare natuur gerealiseerd bij particulieren."