Vereniging Milieudefensie


Huidige voorstellen Kopenhagen leiden tot 4 graden opwarming

Regeringsleiders EU moeten doelstelling aanscherpen

Amsterdam, 8 december 2009 - Wanneer de ambities van de industrielanden in Kopenhagen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen niet fors worden aangescherpt, zal een klimaatcatastrofe onvermijdelijk zijn. Wetenschappers meldden deze week dat de huidige voorstellen in Kopenhagen tot een opwarming van bijna 4 graden zullen leiden. Vandaag komen de regeringsleiders van alle Europese landen bijeen om hun inzet voor Kopenhagen te bepalen. Milieudefensie roept hen op tot een forse aanscherping van hun klimaatdoelen.

Om te zorgen dat de opwarming van de aarde beneden de twee graden blijft moeten de rijke landen hun uitstoot van broeikasgassen verminderen met minimaal 40% van de uitstoot van 1990. Tot nu toe bleek de EU slechts bereid tot een vermindering van 20 tot 30%.

Deze week hebben twee groepen wetenschappers berekend wat de voorstellen, die nu in Kopenhagen voorliggen, betekenen voor de wereldwijde opwarming. Volgens de Climate Scoreboard koersen wij nu af op 3.8 graden opwarming. In het beste geval, wanneer gekeken wordt wordt naar de meest vergaande voorstellen, komt de opwarming uit op 3 graden. Deze temperatuursverhoging zal er toe leiden, dat laaggelegen eilandstaten, zoals de Solomon eilanden en Tuvali en Bangladesh deels onder water zullen verdwijnen. Nederland zal vele miljarden moeten investeren in ophoging van de dijken.

Dit is precies waarvoor de kleine eilandstaten waarschuwen. Deze landen strijden in Kopenhagen voor hun eigen voortbestaan en roepen op

om de opwarming te beperken tot hooguit 1,5 graad.

Het gat tussen de huidige ambities en wat moet gebeuren is nog groot. De Europese regeringsleiders moeten daarom hun ambities fors verhogen vandaag komen de regeringen van de EU bijeen om hun inzet in Kopenhagen te bespreken. Milieudefensie doet een dringend oproep aan de EU om nu al te kiezen voor 30 procent minder CO2 in 2020 om uiteindelijk te gaan voor 40 procent reductie. Daarnaast moet de EU, volgens Milieudefensie, vanaf 2013 35 miljard euro per jaar op tafel leggen voor klimaatbeleid in ontwikkelingslanden.

Milieudefensie is één van de initiatiefnemers van Beat the Heat Now: een uniek evenement om de regering te laten zien dat het ons menens is

met het klimaat. Tijdens Beat the Heat Now roepen we samen onze regeringsleiders op om met echte oplossingen voor het klimaatprobleem te komen.