Ministerie van Defensie

Opleiding van Faculteit Militaire Wetenschappen op universitair niveau

10 december 2009, 15.04 uur

De opleiding Militaire Systemen en Technologie van de Faculteit Militaire Wetenschappen voldoet aan de eisen die aan een technische opleiding op universitair niveau worden gesteld. Tot die conclusie komt een commissie van Quality Assurance Netherlands Universities (QANU). Het rapport met het positieve oordeel werd vandaag gepresenteerd tijdens een bijeenkomst op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder.

De onafhankelijke commissie hield het onderwijs van de opleiding op 21 punten tegen het licht. Op het punt `begeleiding van de studenten' werd zelfs het predicaat excellent behaald, de hoogst haalbare score. Op 6 andere punten, waaronder het behaalde eindniveau van de studenten en de samenhang in het onderwijsprogramma, kreeg de opleiding het oordeel goed.

Wetenschappelijk onderwijs op bachelorniveau

De Faculteit Militaire Wetenschappen (FMW), met vestigingen in Den Helder en Breda, is net als het Koninklijk Instituut voor de Marine en de Koninklijke Militaire Academie, een onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie. De FMW verzorgt het wetenschappelijk onderwijs op bachelorniveau aan toekomstig officieren van de krijgsmacht. Daarnaast verricht de FMW militair onderzoek dat in het belang is van Defensie.

Erkenning

De opleidingen op bachelorniveau van de FMW zijn nog niet erkend in de burgermaatschappij. Om die erkenning te behalen, laat de faculteit alle opleidingen door onafhankelijke commissies beoordelen. Eerder dit jaar oordeelde QANU al positief over de opleiding Militaire Bedrijfswetenschappen. Volgend jaar volgt nog een visitatie van de opleiding Krijgswetenschappen.