Partij voor de Vrijheid (PVV)

PVV vraagt opheldering over escalatie jeugdzorg - Kamervragen donderdag 10 december 2009

Vragen van de leden Agema (PVV), Verdonk (TON) en Dibi (GroenLinks) aan de minister voor Jeugd en Gezin over een geëscaleerde relatie tussen jeugdzorg en een pleegmoeder.


1.)
Wat is uw reactie op de uitzending (*) over een pleegmoeder die aanvankelijk samen met haar pleegzorgwerker bij de jeugdzorginstelling die de gezinsvoogdij hebben (LDH Rotterdam) begeleiding vroeg voor haar 14-jarige pleegzoon, dat na een jaar nog steeds niet kreeg en waarna de situatie uiteindelijk zodanig escaleerde dat de pleegzoon nu tegen zijn zin in een crisisinstelling zit en niet meer naar school gaat?


2.)
Wat is uw reactie op de in de uitzending geuite mening van hoogleraar pedagogiek Jo Hermanns dat jeugdzorg in deze casus machtsmisbruik toepast en dat deze zaak een voorbeeld is van onnodige juridisering en dat dit veel vaker voorkomt? Hoe vaak komt dit voor?


3.)
Wat is uw reactie op het in de uitzending naar voren gebrachte dreigement van jeugdzorg dat wanneer de pleegmoeder niet zou zeggen waar de pleegzoon zich na het weglopen uit de crisisinstelling bevond
- waarvan zij aangaf dat ze het niet wist - dat ze haar biologische zoontje van 10 maanden dan bij haar weg zouden halen?


4.)
Bent u bereid om de dieperliggende oorzaak van dit soort geëscaleerde relaties tussen jeugdzorg en pleegzorgouders te onderzoeken omdat alleen vorig jaar al 2451 pleegouders met de pleegzorg stopten terwijl zij heel hard nodig zijn? Zo neen, waarom niet?


5.)
Deelt u de mening dat het eigenlijk niet goed te bevatten is dat een moeder die een 14-jarige jongen gastvrij in haar gezin opneemt met het doel om een veilige en rustige plek voor hem te bieden tot hij op zichzelf gaat wonen, op deze wijze in een juridisch conflict met jeugdzorg gezogen kan worden?


6.)
Hoe snel kan dit kind terug naar zijn pleegmoeder en terug naar zijn school?

(*) EenVandaag 8 december
http://www.eenvandaag.nl/binnenland/35430/onterecht_in_crisisopvang (**) Kamerstuknummer 7912344