Woonbond


10-12-2009

Raad van Kerken Deventer, Haarlem en Zwolle tegen kraakverbod

De Raad van Kerken Deventer heeft een oproep gedaan aan de landelijke Raad van Kerken en Kerk in Actie om een standpunt in te nemen tegen het kraakverbod. De Raad van Kerken in Haarlem en Zwolle hebben alvast positief gereageerd.

Het wetsvoorstel Kraken en Leegstand is gebaseerd op veronderstellingen, indirecte gegevens en ruwe schattingen waarbij tevens valide gegevens ontbreken vindt de Raad van Kerken Deventer, net als eerder de Raad van State opmerkte. Men heeft geen oog voor de mens achter de kraker, het sociale vangnet dat kraken biedt en de vele sociaal-maatschappelijk en culturele initiatieven die voortkomen uit "de kraakbeweging". Het wetsvoorstel brengt geen oplossing voor de woningnood, brengt geen effectieve oplossing tegen langdurige leegstand en pakt malafide zaken zoals speculatie en huisjesmelkerij niet aan, zo schrijft de Raad uit Deventer in zijn verzoekschrift om als gezamenlijke Raad van Kerken een standpunt in te nemen tegen het kraakverbod.
De Raad in Deventer constateerde dat de geschiedenis zich herhaalt en haalde het rapport Kraken in Nederland uit 1978 er bij waarin de landelijke Raad van Kerken een toenmalig kraakverbod afwees. Onder andere omdat kraken niet losgezien kan worden van ideologische themas als verzet tegen woningnood en leegstand en in feite aanspraak maakt op de fundamentele waarden van het christelijk denken. Het effect van de publicatie van het rapport Kraken in Nederland in 1978 was als een bom onder de Anti-Kraakwet, die door de Tweede Kamer in 1976 was aangenomen. Mede door het rapport werd de wet in 1978 door de Eerste Kamer afgestemd.
Het is verbazingwekkend dat het anno 2008 juist de christelijke partijen zijn die in het huidige politieke klimaat het voortouw nemen om het kraken naar het strafrecht over te hevelen, schrijft Ernst van den Hemel, promovendus aan het Instituut voor Cultuur en Geschiedenis aan de UvA. Zijn tekst Kraken en christelijke politiek is opgenomen in de bijlagen van een herziene versie van Kraken in Nederland uit 1978, dat door de Raad van Kerken Deventer is aangevuld met gegevens uit de situatie anno 2009. Want het rapport uit 1978 blijkt ook heden verbazingwekkend actueel en bruikbaar te zijn.

Inmiddels hebben ook de Raad van Kerken Haarlem en Zwolle positief gereageerd op het verzoekschrift van de Raad van Kerken Deventer, onder andere met complimenten voor het initiatief. In Deventer heeft de Raad van Kerken al geruime tijd een goed contact en samenwerking met de lokale kraakbeweging. Onder andere in de manifestatie Hart voor elkaar waarin lokale initiatieven aan bod komen die aantonen dat je op een positieve manier kan samenleven in de stad. Daarin spelen de krakers ook een rol omdat ze veel sociale initiatieven hebben neergezet, vertelt Jansje Sick-Vernhout, secretaris van de Raad van Kerken Deventer. Samenwerking is er ook op het gebied van (opvang van) asielzoekers. In de tijd van het generaal pardon hebben we asielzoekers kunnen huisvesten bij krakers. Inmiddels zijn de meeste mensen die een generaal pardon hebben gekregen, regulier gehuisvest in Deventer.
Reacties van de landelijke Raad van Kerken en Kerk in Actie, het samenwerkingsverband van tien kerkelijke en interkerkelijke hulporganisaties, zijn nog niet binnen.

Link naar Het Rapport van de Raad van Kerken, Kraken in Nederland en de huidige situatie (1978 / 2009)
Link naar de website van de Raad van Kerken Deventer