Politie Limburg-Zuid

133 politievrijwilligers krijgen zaterdag 12 december de Prof. Mr. Pieter Van Vollenhoven Penning opgespeld

Aan de politievrijwilligers van Politie Limburg Zuid wordt a.s. zaterdag de eerste Prof. Mr. Pieter van Vollenhovenpenning toegekend als blijk van waardering voor hun vrijwillige inzet en hun verdiensten voor meer veiligheid in de samenleving.
De penningen worden uitgereikt door de korpschef van Politie Limburg Zuid en door burgemeester Anton Barske van de gemeente Stein in de hoedanigheid van portefeuillehouder vrijwillige politie binnen het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio zuid Limburg.

Stukje geschiedenis
De heer Prof. Mr. Pieter Van Vollenhoven heeft zich inmiddels enkele decennia ingezet op het terrein van de nationale en internationale veiligheidszorg. Vanwege zijn positief kritische opstelling in relatie met de daarmee verbandhoudende vraagstukken, alsmede de actieve betrokkenheid van burgers bij dit onderwerp, werd als blijk van maatschappelijke waardering de 'Prof. Mr. Pieter Van Vollenhoven Penning' ingesteld.
De penning is ingesteld vanuit de maatschappelijke erkenning voor het werk dat Van Vollenhoven doet voor de samenleving als het gaat om veiligheidsvraagstukken. De allereerste penningen zijn in 2008 uitgereikt aan de politie vrijwilligers, bij gelegenheid van het 60-jarig bestaan. Veiligheid is iets waar iedere burger aan kan bijdragen. Dat kan in bescheiden vorm door strafbare feiten te melden bij de politie, aangifte te doen en zelf maatregelen te treffen om criminaliteit te voorkomen. De politievrijwilligers gaan verder en investeren hun vrije tijd in het veiliger maken van de eigen omgeving. Voor 2009 en de daarop volgende jaren zal een commissie beoordelen naar aanleiding van voordrachten wie in aanmerking komt voor de "Prof. Mr. Pieter Van Vollenhoven Penning". Een persoon, personen of een organisatie die zich in het kader van burgerparticipatie op het terrein van openbare orde en veiligheid op innovatieve wijze verdienstelijk heeft/hebben gemaakt kan/kunnen in aanmerking gebracht worden voor de penning.

Vrijwillige politie
De vrijwillige politie maakt integraal deel uit van het Nederlandse politiebestel. Leden van de vrijwillige politie zijn burgers die ergens anders een baan hebben of zorgtaken vervullen. In Nederland zijn ongeveer 1.700 politievrijwilligers actief. De vrijwillige politie bestaat officieel sinds 1948.
De politie Limburg Zuid heeft momenteel 124 politievrijwilligers in actieve dienst. Zij zijn goed voor een inzet van circa 40.000 uur op jaarbasis. Zij worden voornamelijk ingezet voor de handhaving van de openbare orde, horecatoezicht, toezicht in het groene domein en verkeerscontroles. Er zijn politievrijwilligers actief die speciaal zijn opgeleid om te werken als motorsurveillant, biker en meldkamermedewerker. Ook hebben diverse politievrijwilligers een vaarbewijs gehaald en zijn ze werkzaam op de politieboot bij controles op de waterwegen.

Daarnaast werkt de politie er aan om het vrijwilligerschap steeds aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door het vereiste opleidingstraject meer op maat aan te kunnen bieden zodat het aansluit bij situatie en mogelijkheden van de vrijwilliger. De politie Limburg Zuid is voortdurend op zoek naar nieuwe politievrijwilligers. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen geslacht, huidskleur of geloofsovertuiging. Personen die hierin geĂŻnteresseerd zijn kunnen voor meer informatie terecht op de website www.politie.nl.