Groen!

Vlaanderen heeft ook nood aan een warme regering

door Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 9 december 2009 in "Democratie en overheid"

Net terwijl Vlaanderen overspoeld wordt door een zware financiële crisis, een wurgende begroting, een stijgend aantal werklozen, werkenden en middenklassers die terechtkomen in de armoede, wordt de slagkracht van de Vlaamse regering gehypothekeerd door vechtende ministers. Groen! wil dat de minister-president orde op zaken stelt. Vlaanderen verdient beter.

Groen! fractieleider Filip Watteeuw: "Minister-president Peeters heeft het graag over een Warm Vlaanderen. Goed idee, maar zijn Vlaamse regering zou beter eerst het goede voorbeeld geven. Het schouwspel van de voorbije dagen was erbarmelijk. Minister van Onderwijs Smet die liegt over zijn begroting, een leugentje die 70 miljoen euro kost, minister van Begroting Muyters die Smet in de wind zet, het vrt-debacle, de zware meningsverschillen over de Oosterweelverbinding. De federale regering lijkt wel een toonbeeld van samenhang in vergelijking met wat we zien krijgen bij deze Vlaamse regering."

Deze Vlaamse regering is amper begonnen en lijkt zich nu al vast te rijden. Deze situatie kan best zo snel mogelijk ontmijnd worden want de komende maanden staan er essentiële dossiers op de agenda. De begroting moet nog besproken worden, het Belgische stabiliteitsprogramma is niet aanvaard, er moet een oplossing komen voor BHV en in de slipstream daarvan een staatshervorming. Het BAM-dossier zal weer op de regeringstafel belanden. En dan hebben we het nog niet gehad over de economische crisis en de dagelijkse ontslagen. De Vlaamse regering heeft de middelen in handen om Vlaanderen om te vormen naar een innovatieve, ondernemende groene regio, maar als ze verlamd is zal ze die niet kunnen inzetten.

"Vechtende regeringspartijen gunnen elkaar niet veel, hoogstens halfslachtige compromissen zoals we te zien krijgen met de Vlaamse voorbereidingen van Kopenhagen. De voorstellen waarmee minister van Leefmilieu op de proppen kwam en de resolutie van de meerderheidspartijen gisteren was huilen met de pet op. Groen! houdt haar hart vast voor het Belgische voorzitterschap van Europa waarbij Schauvliege de vergadering van Europese milieuministers zal voorzitten. Als Vlaanderen zo verder doet, zal ons belabberde imago nog meer de dieperik in zinken," vreest Filip Watteeuw.

Contact: Filip Watteeuw -
Deel Deel
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter