Gemeente Vlaardingen


Vlaardingse wijken al redelijk seniorvriendelijk

10 december 2009

Wethouder Van der Zwan op de slotbijeenkomst seniorvriendelijk Vlaardingen

Over het algemeen vinden ouderen uit Vlaardinger Ambacht/Babberspolder, Holy Zuidwest en de Westwijk hun wijk al behoorlijk seniorvriendelijk. Zo blijkt uit een kwalitatief onderzoek dat de gemeente uitvoert in zes Vlaardingse wijken. De uitkomsten van het onderzoek in de wijken Vlaardinger Ambacht/Babberspolder, Holy Zuidwest en de Westwijk zijn woensdagmiddag 9 december 2009 gepresenteerd. In februari 2010 volgt een slotpresentatie over de bevindingen van senioren in de wijken Oostwijk, Vettenoordse Polder en Centrum/Stadshart.

Om te komen tot concrete uitvoeringsplannen voor het ouderenbeleid in Vlaardingen voert de gemeente in zes wijken het project Seniorvriendelijk Vlaardingen uit. Een kwalitatief onderzoek, waarbij medewerkers van de gemeente in gesprek gaan met oudere inwoners van de stad. Zelfstandigwonende 75-plussers worden thuis geïnterviewd en met 65 tot 75-jarigen worden groepsgesprekken gevoerd om zicht te krijgen op wensen en behoeften op het gebied van veiligheid, mobiliteit en voorzieningen in de woonomgeving. Woensdag 9 december presenteerden de deelnemers hun bevindingen en verbetervoorstellen voor de wijken Vlaardinger Ambacht/Babberspolder, Holy Zuidwest en de Westwijk. Hierbij ging wethouder Peter van der Zwan met de senioren in gesprek over mogelijkheden om de wijken nog seniorvriendelijker te maken.

Altijd ruimte voor verbetering
Uit het onderzoek komt naar voren dat de deelnemers hun wijken al behoorlijk seniorvriendelijk vinden, maar ruimte voor verbetering is er altijd. Zo vinden bewoners van Ambacht bijvoorbeeld de afstand naar bushaltes soms behoorlijk groot en missen zij levensloopbestendige appartementen in hun wijk. Senioren uit de Westwijk uiten de wens bepaalde fietsroutes veiliger te maken. En deelnemers uit Holy geven aan dat zij graag oudere buurtbewoners willen helpen, maar daarbij coördinatie voor vraag en aanbod missen.

Meedenken, meepraten en meedoen
Met het project Seniorvriendelijk Vlaardingen krijgen senioren de kans mee te denken en te praten over wat in hun wijk nodig is om zelfstandig te kunnen (blijven) functioneren en meedoen. De deelnemers ervaren deze manier van betrokkenheid als prettig en waardevol en complimenteren de gemeente met de opzet van het onderzoek. De groepsgesprekken voelden niet als een dichte muur, er is serieus naar ons geluisterd, aldus de heer Anderson, één van de deelnemers uit Vlaardinger Ambacht.

Vervolgstappen
Als concrete oplossing voor het gebrek aan coördinatie van vraag en het aanbod voor onderlinge hulp aan oudere buurtbewoners stelt wethouder Van der Zwan dat dit bijvoorbeeld samen met buurtbewoners georganiseerd kan worden door het Servicepunt Vrijwilligers Vlaardingen. En als reactie op de aangedragen verbetersuggesties in het algemeen oppert de wethouder dat binnen de gemeentelijke organisatie een coördinator wordt aangesteld voor de uitvoering. Bepaalde punten kunnen meteen worden opgepakt. Voor andere voorstellen geldt dat we eerst nader moeten bekijken of uitwerking ook wenselijk is in de ogen van anderen en onderzoeken of de uitvoering haalbaar is, aldus wethouder Van der Zwan. Bij de uitvoering werkt de gemeente waar nodig met organisaties als bijvoorbeeld Senioren Welzijn, vervolgt hij.

In de drie centrumwijken Oostwijk, Vettenoordse Polder en Centrum/Stadshart is het project Seniorvriendelijk Vlaardingen nog in volle gang. De slotbijeenkomst voor deze drie Vlaardingse wijken vindt plaats in februari 2010.