Gemeente Vlaardingen


Gemeente Vlaardingen verstrekt Nibud-agenda's aan clienten SoZaWe

10 december 2009

In 2010 gaat bijna iedereen er financieel op achteruit. Vooral voor mensen die nu al moeite hebben met rondkomen, betekent dit dat het nog lastiger wordt om alle rekeningen te betalen. Besparen is dan noodzakelijk. Het is dus belangrijk dat men kritisch naar zijn geldzaken kijkt. De gemeente Vlaardingen verstuurt daarom deze week een NIBUD-agenda aan alle mensen die een uitkering van de gemeente ontvangen en aan de cliënten van Budgetbureau Vlaardingen.

De Nibud-agenda is een gewone agenda, maar dan met slimme informatie en tips over inkomsten en uitgaven. Het kan voor mensen nuttig zijn eens bij te houden hoeveel er wordt uitgeven aan specifieke producten. Om precies te weten hoeveel geld er aan kleding, schoenen, de auto en energie besteed wordt, kunnen de speciale maandschemas gebruikt worden.

Budgetbeheer
Het Budgetbureau Vlaardingen houdt zich bezig met schuldhulpverlening en budgetbeheer. Iedereen kan daar terecht voor ondersteuning. Dat kan een adviesgesprek zijn, maar ook budgetbeheer of budgetbegeleiding. Ook organiseert de gemeente in samenwerking met Maatschappelijk Werk Nieuwe Waterweg (MDNW) budgetcursussen.

Een budgetadviesgesprek is bedoeld voor mensen met schulden die niet problematisch zijn. Met behulp van een beperkt aantal adviesgesprekken kan men vaak zijn financiële situatie weer op orde krijgen. Met budgetbegeleiding leert iemand op een verantwoorde manier met geld om te gaan, zoals inzicht krijgen in de inkomsten en uitgaven, een overzichtelijke administratie voeren en de uitgaven op het beschikbare budget afstemmen.

Schuldregeling
De schuldregeling is bedoeld voor mensen met problematische schulden. Bij een schuldregeling wordt bemiddeld tussen de schuldenaar en de schuldeisers om tot een acceptabele afbetalingsregeling te komen. Vanaf het afsluiten van de regeling wordt het inkomen van de schuldenaar ingehouden en ontvangt hij een budget om van te leven. Dat budget is 95% procent van de bijstandsnorm. De rest van het inkomen wordt gebruikt om de schulden af te lossen. De schuldenaar krijgt drie jaar de tijd om zijn schulden af te lossen.

Inloopspreekuur
Wie hulp nodig heeft kan terecht op het inloopspreekuur van het Budgetbureau Vlaardingen. Het inloopspreekuur is op werkdagen van 09.00 11.30 uur in het stadhuis, balie Publiekszaken, Westnieuwland 6, Vlaardingen . Voor meer informatie kan men bellen met 0800-2484000 (gratis) of kijken op www.vlaardingen.nl/budgetbureau.