Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

10 december 2009, 16.04 uur

Op Kamp Holland is afgelopen week een contract ondertekend voor de verdere uitbreiding van de Forward Operating Base (FOB) Coyote. Het contract is ondertekend door brigadegeneraal Marc van Uhm, commandant van Task Force Uruzgan VII, en Azim Sahak, directeur van het provinciale constructiebedrijf Zaland.

Het contract heeft een waarde van 1,3 miljoen dollar en dat maakt het project één van de grotere constructieprojecten binnen de provincie Uruzgan. De uitbreiding van de basis is bedoeld voor de vestiging van een compagnie van de Afghan National Army (ANA).

Veel werkgelegenheid

De uitbreiding van de basis, die volgende week gaat beginnen, zorgt voor veel werkgelegenheid in de regio van Deh Rawod. Ongeveer 150 Afghanen die bij het Afghaanse constructiebedrijf werkzaam zijn, zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, de constructie en de oplevering van het project dat enkele maanden in beslag gaat nemen. Deze uitvoerder bleek de beste te zijn uit 6 bedrijven die een offerte leverden.

Een Nederlandse marinier op de uitkijk (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Momenteel zijn er nog Nederlandse militairen actief vanaf Coyote. Wanneer de constructie voltooid is komt de basis onder de verantwoordelijkheid van het Afghaanse leger. De naam verandert dan in Patrol Base Razaq, vernoemd naar een gesneuvelde ANA-militair.

Verbetering van de veiligheid

Van Uhm ziet het tekenen van het contract als een verdere stap richting de verbetering van de veiligheid rond Deh Rawod: "Als mensen aan het werk zijn, hebben ze geen tijd om wapens te pakken." Het project komt voort uit een behoeftestelling van de Task Force Uruzgan (TFU) en het geld komt uit het Stabiliteitsfonds van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Vrouwelijke patrouille

Groepsfoto van de eerste vrouwelijke voetpatrouille in Uruzgan. - Foto: ministerie van Defensie

In Uruzgan vond afgelopen week voor het eerst een geheel vrouwelijke voetpatrouille plaats. Een speciaal samengestelde vrouwelijke eenheid van burgers en militairen zocht in het district Chora contact met Afghaanse vrouwen. Het verbeteren van de positie van de vrouwen is naast opbouw en ontwikkeling een van de taken van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT).

Amandelbomen verdeeld

De ontwikkelingsorganisatie Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit(GTZ) is in de districten Tarin Kowt en Chora begonnen met de distributie van enkele honderdduizenden amandelbomen onder boeren. De bomen zijn afkomstig van kwekerijen in geheel Afghanistan die met Nederlands geld zijn ontwikkeld.

Aanslag in Tarin Kowt

Het role 2 hospitaal op Kamp Holland (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

Het was afgelopen week onrustig in de binnenstad van Tarin Kowt. Bij de bazaar is een burger omgekomen en raakten 3 Afghaanse militairen en 3 burgers gewond nadat een auto met explosieven tot ontploffing was gebracht. De gewonden zijn behandeld in het role 2 hospitaal op Kamp Holland.

Afgelopen week leidden spanningen tussen ANA-militairen en Afghaanse politieagenten in de stad tweemaal tot schermutselingen. Daarbij zijn 4 burgers omgekomen en raakte een aantal anderen gewond. De TFU ondersteunt de commandanten van het leger en de politie om tot oplossingen voor deze conflicten te komen. De oorzaak lijkt vooral te liggen in de afwezigheid van direct leidinggevenden.

Gevechtscontacten

Een Viking-rupsvoertuig in Uruzgan (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie * Opnieuw wisten ISAF- en Afghaanse eenheden afgelopen week enkele geïmproviseerde explosieven op te sporen en onschadelijk te maken. Ook werden enkele wapenopslagplaatsen aangetroffen. Hierbij werden de wapens en munitie in beslag genomen. * Een TFU-eenheid werd eenmaal kort beschoten door vijandelijke strijders. Hierbij vielen geen slachtoffers. * Kamp Holland was tweemaal het doelwit van een raketaanval en Kandahar Airfield eenmaal. Bij geen van deze aanvallen vielen slachtoffers. * Een Apache-gevechtshelikopter van de Nederlandse Air Task Force kwam eenmaal in actie om ISAF-grondeenheden te beschermen. Daarbij werden waarschuwingsschoten afgevuurd met het boordkanon.

Operatie Atalanta - Somalië

Het scheepje waar vanaf de piraten hun activiteiten uitvoerden met op de achtergrond Hr. Ms. Evertsen. - Foto: ministerie van Defensie

De bemanning van Hr. Ms. Evertsen heeft op 2 december 13 piraten aangehouden nadat zij een koopvaardijschip probeerden te kapen. De aanhouding vond plaats op 150 mijl ten zuiden van Salalah (Oman). De piraten zijn na overleg tussen de commandant van het schip en de officier van justitie van het Landelijk Parket te Rotterdam aangehouden. Zij bevinden zich momenteel aan boord van Hr. Ms. Evertsen. Er wordt onderzocht in welk land de piraten vervolgd gaan worden.

Nationale Inzet

De Explosievenopruimingsdienst Defensie heeft zondag 6 december bij Wassenaar een Britse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt. De 500-ponder was gevonden tijdens werkzaamheden op een voormalig sportterrein waar de nieuwe Amerikaanse ambassade wordt gebouwd.

Voor de ruiming werd een gebied met een straal van 250 meter rondom de bom tijdelijk ontruimd. Nadat de ontstekers waren gedemonteerd werd het projectiel verplaatst naar het strand bij Wassenaarseslag, waar het gecontroleerd tot ontploffing werd gebracht.

Medische evacuatie

Afgelopen week werd de AB-412 Search and Rescue-helikopter eenmaal ingezet om een patiënt met acute klachten van Terschelling naar het Medisch Centrum Leeuwarden te vervoeren.