Gemeente Heerenveen


---


---

Extra geld zorgt voor kwaliteitsimpuls peuterspeelzalen

De gemeente Heerenveen heeft vanaf 2007 90.000,- beschikbaar gesteld voor de professionalisering van peuterspeelzalen binnen de gemeente.

Dit heeft ervoor gezorgd dat Caleidoscoop, Kinderwoud, Pinokkio en De Lytse Baerkes extra maatregelen hebben kunnen nemen om de peuterspeelzalen (verder) te professionaliseren. De vier organisaties hebben met het geld het programma rond peuters (verder) kunnen uitbreiden. Naast spelen en ontmoeten, hebben ook ontwikkeling en stimuleren van de peuter meer aandacht gekregen. Door deze aandacht kan een eventuele ontwikkelingsachterstand tijdig worden ontdekt. De peuterspeelzaal heeft ook een rol in het ondersteunen en stimuleren van peuters bij hun sociaal-emotionele ontwikkeling en taal en het vermogen om dingen waar te nemen of te beleven. De voorschoolse educatie op de peuterspeelzalen krijgt in de groepen 1 en 2 van de basisscholen een vervolg in de vorm van vroegschoolse educatie. Peuterspeelzaalwerk vervult een belangrijke rol bij die overgang.
Voor de verdere professionalisering van de peuterspeelzalen ontvangt de gemeente voor 2010 van het rijk financiële middelen ongeveer ⬠114.000,--. De gemeente Heerenveen wil in principe deze middelen inzetten voor een verdere kwaliteitsimpuls van het peuterspeelzaalwerk en de kinderopvang. De daadwerkelijke inzet van deze middelen is echter wel afhankelijk van de beschikbare middelen die de gemeente in het kader van de wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (OKE wet) naar verwachting vanaf augustus 2010 zal gaan ontvangen.


---