Groot onderzoek naar 'gratis' energie uit afvalwater

10/12/2009 16:48

Tauw B.V.

Advies- en ingenieursbureau Tauw start deze maand een groot onderzoek naar de terugwinning van warmte uit afvalwater. Met deze 'gratis' energie kunnen huishoudens naar verwachting 15 procent op hun energierekening besparen. Het onderzoek is een initiatief van de gemeente Zwolle, waterschap Groot Salland en Tauw.

Warm water van huishoudens en bedrijven verliest een groot deel van zijn warmte in de afvoer en het riool. Zelfs de gedeeltelijke terugwinning van deze energie betekent al een enorme energiebesparing. Zo kan een gemiddeld huishouden van de energie die wordt teruggewonnen uit douche- en waswater de jaarlijkse kosten voor verlichting of de wasdroger besparen.

De studie van Tauw moet vooral leiden tot praktische oplossingen. Daartoe zal het temperatuurverloop in de afvalwaterketen worden geanalyseerd - van huis via het riool naar de zuiveringsinstallatie. Daarnaast moet duidelijk worden waar in deze keten terugwinning het meeste effect heeft en welke technieken de meeste potentie hebben. Ten slotte wordt het effect van energiewinning op het functioneren van zuiveringsinstallaties bestudeerd.

De initiatiefnemers verwachten dat met de resultaten van de studie de energieneutrale woning - de woning die per saldo geen energie verbruikt - een flinke stap dichterbij komt. Het onderzoek wordt financieel ondersteund door de provincie Overijssel, STOWA, RIONED en SenterNovem. Naar verwachting worden de resultaten eind 2010 gepresenteerd.





http://www.tauw.nl