Openbaar Ministerie

Rechtbank legt jarenlange gevangenisstraffen op voor gewelddadige overval in woning Den Haag

10 december 2009

De rechtbank heeft vandaag vier mannen tussen de 20 en 26 jaar uit Den Haag en Krimpen aan den IJssel veroordeeld voor diefstal met geweld en afpersing op 14 mei dit jaar in Den Haag. Drie verdachten werden veroordeeld tot drie jaar en vier maanden gevangenisstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk. De vierde verdachte, een 20-jarige Hagenaar, kreeg 30 maanden gevangenisstraf waarvan tien maanden voorwaardelijk. Twee weken geleden eiste de officier van justitie gevangenisstraffen tot vier jaar en vier maanden.

Op 14 mei drongen drie van de vier verdachten een woning aan de Kamperfoeliestraat in Den Haag binnen waar op dat moment vermoedelijk een illegaal pokertoernooi aan de gang was. Gewapend met een mes en een vuurwapen dwongen de verdachten de twaalf aanwezige personen op de grond te gaan liggen en geld, horloges, mobiele telefoons en laptops af te geven. Daarbij zijn mensen gefouilleerd, is het vuurwapen als extra dreigement zichtbaar en hoorbaar doorgeladen, zijn stekende bewegingen gemaakt met het mes en zijn er slachtoffers geslagen en geschopt terwijl ze op de grond lagen. De vierde verdachte, een 26-jarige Hagenaar, ging niet mee de woning in, maar had de opdracht voor de gewelddadige overval gegeven.

Gestolen telefoon leidt naar verdachte
De politie kwam de verdachten op het spoor doordat een dag na de overval een gesprek op één van de gestolen mobiele telefoons is afgeluisterd. In dat gesprek vroeg de 20-jarige verdachte uit Den Haag aan zijn vader of hij de telefoon die hij hem gister had gegeven al in gebruik had. De vader van de verdachte beaamde dat en gaf aan dat hij alles uit de telefoon gewist had. Bij huiszoeking bij deze verdachte werden vervolgens nog meer spullen aangetroffen die op 14 mei gestolen waren.