Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

struiken

Waterschap plant bomen en struiken

De komende winter plant het waterschap een groot aantal bomen en struiken op diverse plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen. Op de Nieuwenhovendijk te Nieuwvliet zullen 101 essen worden aangeplant. Aan de Magdalenadijk te Biervliet 59 stuks populieren en aan de Sasdijk te Axel komen 8.000 stuks bosplantsoen. Dit zijn diverse soorten struiken. Ook aan de Middenweg te Westdorpe vinden plantwerkzaamheden plaats. Hier worden 160 iepen teruggeplant voor de populieren die daar eind november zijn gerooid.

De plantwerkzaamheden aan de Nieuwenhovendijk en Magdalenadijk worden uitgevoerd om een economische impuls te geven aan het bedrijfsleven. De beide locaties waren al voorzien in de Groenbeleidsvisie van het waterschap, maar zijn in de tijd naar voren gehaald.

Voor alle locaties geldt dat de bomen en struiken die nu aangeplant worden dienen als compensatie voor in het verleden op andere plaatsen gerooide beplantingen.

Plantlocaties

Het grootste gedeelte van de Magdalenadijk is reeds beplant met populieren. Door op het onbeplante gedeelte 59 populieren aan te planten ontstaat een aaneengesloten landschappelijk beeld. Ook op de Sasdijk te Axel staan al populieren. De struiken worden onder de aanwezige bomen geplant om zo een onderbegroeiing te creëren. De Nieuwenhovendijk is op zes circa zestigjarige essen na, volledig onbeplant. De zes aanwezige essen worden gehandhaafd.

Aan de Middenweg te Westdorpe worden iepen geplant die resistent zijn tegen de iepziekte. Deze dienen als vervanging van de populieren die in november wegens de verkeersveiligheid zijn gerooid. De plantwerkzaamheden aan de Middenweg zullen uiterlijk eind maart 2010 voltooid zijn.

Inboetwerkzaamheden

Behalve het aanplanten van bomen en struiken voert het waterschap ook inboetwerkzaamheden uit. Deze werkzaamheden zijn vorige week gestart.

Op locaties waar de afgelopen jaren nieuwe bomen zijn aangeplant wordt de beplanting gecontroleerd op dode en/of zwaar beschadigde exemplaren. Deze bomen worden gemerkt en vervangen door nieuwe bomen. De inboetwerkzaamheden worden uitgevoerd door de firma BTL uit Bruinisse. De bomen worden geleverd door Ebben boomkwekers uit Cuijk.

Groenbeleid

Om de beplanting van het waterschap gezond en veilig te houden is het belangrijk om oude en zieke beplanting te verwijderen. Het beleid van het waterschap is erop gericht om de weg- en dijkbeplantingen af te stemmen op de ruimtelijke opbouw en de inpolderinggeschiedenis van de omgeving. Ook spelen ecologische, verkeerstechnische en beheeraspecten een belangrijke rol. Uitgangspunt is dat het huidige groenareaal behouden blijft. Gerooide beplantingen worden in eerste instantie op dezelfde plaats gecompenseerd. Als dit niet gewenst is of niet kan, wordt op een andere locatie herplant.

Terneuzen, 10 december 2009
Persbericht Nr. 2009/34