FNV

10-12-2009

FNV steunt actie voor behoud arbeidsadviseurs

De onafhankelijke arbeidsadviseur moet blijven. De FNV ondersteunt de actie van de Landelijke Cliëntenraad die dinsdag een petitie overhandigde aan de Tweede Kamer. De petitie was ondertekend door 15.000 klanten en andere betrokkenen. Veel arbeidsadviseurs hadden zich buiten met paarse paraplu's verzameld. Zij geven onafhankelijk advies over werk en inkomen aan mensen die op zoek zijn naar werk maar niet terug kunnen vallen op de eigen werkgever.

{Arbeidsadviseurs%20op%20het%20Plein_tcm7-26148.jpg}

Het Project Onafhankelijk Arbeidsadviseur is een initiatief van de Cliëntenraad. Het bestaat sinds 2004, maar minister Donner wil de subsidie stopzetten. Het was de bedoeling deze onafhankelijke adviesfunctie te laten uitgroeien tot een integraal onderdeel van de nieuwe Werkpleinen.

Ombudsfunctie Volgens de Stuurgroep Arbeidsadviseur zal de keten van werk en inkomen altijd behoefte blijven houden aan een ombudsfunctie die zowel de klant als de ketenorganisaties scherp houdt.

{Petitie%20arbeidsadviseurs_tcm7-26149.jpg} Kamerleden Jonker en Vermeij proberen de postzak vol steunbetuigingen te verplaatsen.

Grote tevredenheid De petitie werd overhandigd door Jan Laurier, lid van de Stuurgroep Arbeidsadviseurs (waarin ook vertegenwoordigers van UWV en Divosa zitting hebben), voorzitter van de Cliëntenraad en Eerste Kamerlid voor GroenLinks. Volgens hem hebben de 77 arbeidsadviseurs verspreid over het land in enkele jaren tijd ruim 160.000 mensen tot grote tevredenheid geholpen met onafhankelijk advies over werk en inkomen.

35 cent per Nederlander In 2010 zal blijken of minister Donner vasthoudt aan zijn voornemen om de geldkraan naar de onafhankelijk arbeidsadviseurs dicht te draaien. Het gaat om een bedrag van 5,5 miljoen euro op een totaal budget van
1,7 miljard euro voor re-integratie. Of zoals één van de arbeidsadviseurs heeft becijferd: een jaarlijks bedrag van nog geen 35 cent per inwoner van Nederland per jaar.

Onafhankelijk arbeidsadviseur

Meer foto's van de actie in Den Haag