Ministerie van Economische Zaken

Heemskerk stelt Taskforce supersnel breedband in

10 december 2009 | nieuwsbericht | ICT-beleid

Staatssecretaris Heemskerk stelt een Taskforce in die gaat onderzoeken hoe verdere uitrol van supersnelle breedbandnetwerken kan worden gestimuleerd. 'We lopen voorop in de wereld als het gaat om breedband en internetgebruik, maar de vraag is hoe we dit vast kunnen houden en kunnen zorgen dat we ook bij de uitrol van de nieuwste generatie netwerken voorop blijven lopen. Alleen zo kunnen we in de toekomst de enige echte ICT-toegangspoort van Europa blijven,' aldus Heemskerk.

De taskforce bestaat uit: dhr. F. Crone (voorzitter), dhr J. Hessels, dhr. F. Huffnagel, mw. A. Huigen, dhr. N. Rauwenhof en dhr. L. Pouw. De Taskforce moet voor 1 maart 2009 advies uitbrengen aan Heemskerk.

Achtergronden

Volgens Heemskerk is de verdere uitrol en betere benutting van die supersnelle netwerken vooral een taak van marktpartijen. 'Zij kunnen beter dan de overheid investeringskeuzes maken en netwerken uitrollen en gebruiken. De overheid heeft echter een belangrijke rol om hiervoor de juiste voorwaarden te scheppen.'

Onlangs al paste Heemskerk met het oog hierop de Telecomwet aan, waardoor lokale overheden tegen marktconforme voorwaarden kunnen helpen bij de aanleg van dit type netwerken. Ook kunnen overheden helpen bij het bij elkaar brengen van partijen, het voeren van regie over de graafwerkzaamheden en kunnen ze helpen bij het bundelen van de vraag waardoor aanleg mogelijk wordt.

Menukaart

De nieuwe Taskforce gaat tegen deze achtergrond advies uitbrengen over de vraag wat decentrale overheden samen met bedrijven verder nog kunnen doen en van welke kansen en risico's daarbij sprake is. Daarnaast moet de Taskforce een menukaart ontwikkelen die lokale overheden kan helpen bij hun rol. Ook gaat de Taskforce onder meer kijken naar de voorziene behoefte aan diensten en de groeipotentie van de nieuwe supersnelle netwerken op langere termijn.

Meer informatie:

* Voor de pers; Edwin van Scherrenburg, Woordvoerder EZ, 070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl