Gemeente Hoogeveen

Staatssecretaris Heemskerk wenst Hoogeveen succes bij invoering BIZ

"In tijden dat het economisch allemaal wat minder gaat, blijft investeren belangrijk, om daar hopelijk op een later moment de vruchten van te kunnen plukken. In Hoogeveen is deze mogelijkheid met beide handen aangepakt, daarvoor alle lof", aldus staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. Hij feliciteerde vandaag Hoogeveen met de eerste Bedrijven Investeringszone (BIZ) in Nederland.

Heemskerk spant zich binnen het kabinet in voor een veilig en aantrekkelijk ondernemingsklimaat. Economische Zaken helpt ondernemers onder andere met winkelstraatmanagers en verbetering van de veiligheid van kleine ondernemers. Met nieuwe wetgeving heeft Heemskerk het mogelijk gemaakt dat ook Nederlandse gemeenten op verzoek van ondernemers een BIZ kunnen instellen. "Iedereen betaalt evenredig mee zodat de lasten evenwichtig worden verdeeld over alle ondernemers in een gebied. Van deze bijdrage wordt onder andere nieuwe feestverlichting aangeschaft en worden aansprekende evenementen georganiseerd met als uiteindelijk doel een schoon, heel en veilig stadscentrum", zegt Heemskerk.

Stemming

Om de BIZ in te mogen voeren moest 50% van de ondernemers stemmen. Daarvan moest tweederde `ja' stemmen. Burgemeerster Helmer Koetje: "Er is veel werk verzet om tot de invoering van de BIZ in Hoogeveen te komen. Vijfentwintig ambassadeurs hebben in Hoogeveen rond gelopen om ondernemers te informeren en enthousiast te maken. En het loonde: uiteindelijk bracht meer dan de helft van de ondernemers zijn stem uit. Tachtig procent, zo'n 200 ondernemers, stemde voor de BIZ!"

Extra impuls voor samenwerking

Koetje: "In het verleden liep het niet altijd helemaal vlekkeloos tussen de ondernemers onderling én met de gemeente. Maar in aanloop naar de vaststelling van de ontwikkelingsvisie voor het stadscentrum heeft iedereen het juiste gevoel te pakken gekregen. Met als resultaat: een Stichting Centrummanagement waarin alle ondernemers in het centrum samen werken".

Ogen op Hoogeveen gericht

Heemskerk blijft de ontwikkelingen in Hoogeveen volgen. Hij is benieuwd naar de ervaringen en resultaten en hoort graag wat er nog beter kan. Als Hoogeveen tevreden is over de BIZ dan gaat de staatssecretaris zich inspannen om van de experimentenwet een definitieve wet te maken.