ChristenUnie


Alleen ruimen wat besmet is met Q-koorts

Alleen ruimen wat besmet is met Q-koorts

donderdag 10 december 2009 18:00 Bij de maatregelen die nu genomen gaan worden in verband met Q-koorts, staat de volksgezondheid op nummer 1. Het risico op verdere verspreiding moet zoveel mogelijk worden beperkt. Dat zegt Ernst Cramer in het debat over de Q-koorts: ,,Als de uitbraak niet dit jaar ingedamd kan worden krijgen we een gigantisch volksgezondheidsprobleem".

In alle hevigheid worden we nu de geconfronteerd met de omvang van de Q-koorts. Het sudderde al een tijdje, maar na reportages op TV en in de krant wordt de omvang van deze epidemie pas goed duidelijk. Veel zieken, zelfs mensen overleden, en mensen die chronische problemen overhouden aan deze ziekte. Tegelijk ontstaat uit de diverse reportages en informatie die we ontvangen het beeld van een sector en overheid die op zijn zachts gezegd traag en niet erg pro-actief gehandeld hebben. Er zijn behoorlijk wat signalen afgegeven door bijvoorbeeld de GGD en bestuurders uit risicogebieden, dat het de verkeerde kant uit ging. Daar lijkt onvoldoende op gereageerd te zijn. Lokale bestuurders voelen zich daarnaast ook behoorlijk onthand omdat ze door het gebrek aan transparantie, o.a. over besmettingshaarden, onvoldoende in staat zijn geweest de benodigde maatregelen te treffen.

Cramer steunt de maatregelen die de ministers hebben aangekondigd, al heeft hij nog enkele vragen. Allereerst moet de wat de ChristenUnie betreft de ruiming van dieren zo beperkt mogelijk wordt gehouden, zoveel als verantwoord is uit oogpunt van volksgezondheid. Dieren zijn te testen op besmetting, dus het is niet nodig hele bedrijven te ruimen. Dus: testen op alle bedrijven, zodat alleen besmette drachtige dieren geruimd hoeven worden. Indien nodig overigens ook niet-drachtige besmette dieren, maar ik hoor graag of dat nodig is, en qua capaciteit haalbaar. Testen op alle bedrijven voorkomt overigens ook dat bedrijven in niet-risicogebieden (dus buiten Brabant) de dupe worden van feit dat ze niet in intensief gebied zitten, en dus geen aanspraak konden maken op vaccins.

De ChristenUnie steunt daarnaast het dekverbod voor besmette bedrijven. Ik vraag me echter wel af of het niet verstandig is om voor niet-besmette bedrijven de fok te beperken tot op peil houden van de melkstapel. Geen fok voor de handel, zou dat op dit moment niet verstandig zijn?

Ook wil de partij een algeheel vervoersverbod, om te voorkomen dat de ziekte zich nog verder verspreid, totdat blijkt dat de vaccinatie effectief is. Cramer: ,,We kunnen het ons permitteren om te vervoeren, met grote kans op verspreiding, en dus nog meer ruimingsrisico. Zeker als we bedenken dat er beperkte beschikbaarheid is van vaccins."