Gemeente Sint-Oedenrode


Laatste wijziging op: 10 december 2009

Persbericht: Q-koorts ook in Sint-Oedenrode

Sinds 1 oktober 2009 moeten alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven van meer dan 50 dieren iedere twee maanden hun tankmelk laten onderzoeken op de Q-koorts bacterie. In Brabant zijn er veel bedrijven waar de Q-koorts bacterie is vastgesteld. Daarbij zijn ook twee bedrijven in Sint-Oedenrode, namelijk de melkgeitenhouderij aan de Schootsedijk in Olland en de melkgeitenhouderij aan de Pastoor Smitsstraat in Olland.
De ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (LNV) hebben gisteren enkele maatregelen aangekondigd aan gemeenten. De burgemeester van Sint-Oedenrode bracht vanochtend een bezoek aan de twee getroffen bedrijven in Sint-Oedenrode om hen steun te betuigen en de maatregelen te bespreken. Het is voor de bedrijven emotioneel zwaar.

Is er een besmettingsrisico?

Op dit moment loopt men vrijwel geen risico. De afgelopen 3 jaar werden er in de winter weinig mensen ziek door Q-koorts. Vooral in de lammerperiode, van februari tot en met mei, is er een verhoogd risico op besmetting met Q-koorts. Al in januari zullen besmette drachtige geiten in de twee genoemde bedrijven worden geruimd. Q-koorts is niet besmettelijk of overdraagbaar via mensen. Bovendien gelden voor besmette bedrijven strenge maatregelen. In het voorjaar van 2009 zijn in Brabant melkgeiten en melkschapen tegen Q-koorts gevaccineerd, zo ook de twee Rooise bedrijven.

Aantal mensen met Q-koorts in Sint-Oedenrode

In Nederland zijn op dit moment 2293 mensen besmet, waarvan 1346 in de regio. Bij de GGD werd vier keer melding gemaakt van besmetting in de gemeente Sint-Oedenrode.

Welke maatregelen gelden voor geitenhouderijen?

Naast een aantal algemene maatregelen, zoals de hygiënevoorschriften en ingestelde verplichte vaccinaties, moeten de bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld zich strikt houden aan maatregelen die het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hen oplegt. Informatie hierover is te vinden bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op www.minlnv.nl, dossier Q-koorts of via tel. 0800 22 333.