Gemeente Almelo

College Almelo presenteert bezuinigingsideeën voor 2010 aan gemeenteraad

10 december 2009 - Het college van burgemeester en wethouders van de Gemeente Almelo heeft een pakket van ruim 2 miljoen euro aan mogelijke structurele bezuinigingsvoorstellen gepresenteerd aan de gemeenteraad. Belangrijk onderdeel is een formatie-inkrimping met 17 fte door diverse vacatures niet meer in te vullen. Voor een sluitende begroting moet Almelo in 2010 daadwerkelijk een bedrag van EUR 1.380.000 bezuinigen. Op dinsdag 26 januari 2010 kan de gemeenteraad daarvoor zijn keuze maken en besluiten waar wordt bezuinigd.

Het pakket van in totaal zestig structurele bezuinigingsvoorstellen omvat verschillende beleidsterreinen. Naast deze maatregelen heeft het college voor EUR 600.000 aan eenmalige, incidentele bezuinigingsmogelijkheden gevonden.

Zoals veel andere gemeenten is Almelo door een verslechterd economisch tij en rijksbezuinigingen gedwongen te bezuinigingen. Het gaat dan om bijna EUR 1,4 miljoen structureel in 2010 en waarvoor de collegevoorstellen nu gedaan zijn, oplopend tot ruim EUR 5 miljoen in 2013.

Het financiële perspectief dwingt de Gemeente te bekijken en te besluiten welke taken, projecten en welk beleid de Gemeente Almelo nu en in de komende jaren blijft uitvoeren, waarmee wordt gestopt of waar het een tandje minder kan.

Marsroute
Een apart traject is de marsroute van nieuwbouwprojecten met verantwoorde exploitaties in het gemeentelijk grondbedrijf. Bij het bepalen van de marsroute draait het om de vraag welke nieuwbouwprojecten in welke volgorde ter hand worden genomen en met welke fasering. Doel van de marsroute is een doordachte ontwikkelstrategie voor de komende jaren. De resultaten van de marsroute komen eveneens begin volgend jaar aan de orde in de gemeenteraad.

Vanuit een gezond en gedegen financieel beleid wil Almelo verder werken aan de versterking van de stad. Essentieel vindt de Gemeente daarbij de samenwerking met partners. Een accent ligt op het werken aan een veerkrachtige attractieve stad in balans, met een betere verhouding tussen kansarm en kansrijk en een versterking van de binnenstad.

Gemeenteraad Almelo buigt zich over bezuinigingsideeën

Voor een sluitende begroting moet Almelo bezuinigen. Op dinsdag 26 januari 2010 kan de gemeenteraad daarvoor zijn keuze maken en besluiten waar wordt bezuinigd.