Provincie Overijssel

Aardwarmteproject Koekoekspolder in 2010 van start

Als het aan de provincie Overijssel en de gemeente Kampen ligt, worden de kassen in de Koekoekspolder (IJsselmuiden) vanaf eind 2010 door aardwarmte verwarmd.
Warm water uit diepere aardlagen is een kansrijke bron van duurzame energie. Wanneer de boring in de Koekoekspolder slaagt en de bron werkt, bespaart dat vijf miljoen m3 aardgas per jaar. Daarmee wordt er per jaar zeven kiloton minder CO2 uitgestoten. Dat komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 2800 huishoudens.

Twee kilometer diep

Het boren naar warm water gaat in de Koekoekspolder tot een diepte van ongeveer twee kilometer. Er worden twee putten geboord. Uit de ene put wordt warm water omhoog gepompt. Hiermee worden de kassen verwarmd, waarna het afgekoelde water via de andere put wordt teruggepompt.

Financieel risico verdelen
De kans dat het project slaagt en dat er daadwerkelijk genoeg water van de juiste temperatuur omhoog komt is aanzienlijk. Gedeputeerde Carry Abbenhues: "Als het lukt realiseren provincie, gemeente en tuinders op een innovatieve manier een grote milieuwinst. Overijssel wil in 2017 2200 kiloton minder CO2 uitstoten dan in 1990. Daar moet je risico voor durven lopen, vinden we. Van het Rijk verwachten we nog een definitief akkoord."

Wethouder Bert Boerman: "Zeker weten doe je het nooit. Daarom hebben we afgesproken dat het Rijk, provincie, gemeenten en tuinders het risico van de kosten voor een misboring delen."

Januari in Staten en gemeenteraad
In januari 2010 nemen Provinciale Staten en de gemeenteraad van Kampen een besluit over de plannen voor een garantstelling.