Ingezonden persbericht


Baarn, 10 december 2009

Wijziging Wet erven en schenken
Fiscaal succes of strop?

Volgende week, net voor de jaarwisseling, wordt in Den Haag beslist over de wijziging van een impopulaire wet: de Successiewet. Deze wet, die de belasting over het erven en schenken regelt, wordt per 1 januari 2010 drastisch gewijzigd. Dit heeft grote gevolgen voor de burger. Er zijn testamenten die fiscaal waardeloos worden, constructies tussen ouders en kinderen moeten in een aantal gevallen worden teruggedraaid en vaak wordt het duurder een schenking te doen. Netwerk Notarissen adviseert in 2009 nog actie te ondernemen.

Zo wordt geadviseerd nog in 2009 een schenking (tot een bepaald bedrag) te doen aan kinderen en kleinkinderen omdat over dezelfde schenking in 2010 bijna twee keer zo veel belasting moet worden betaald! Via de SchenkWijzer op www.netwerknotarissen.nl kan kosteloos het belastingvoordeel in 2009 worden berekend. Ouders die in het verleden hun huis aan hun kinderen hebben overgedragen, worden aangeraden deze constructie te laten beoordelen. Mensen die testamenten hebben, doen er verstandig aan te laten nakijken of hun testament een fiscaal succes of juist een fiscale strop wordt vanaf 1 januari 2010.

Er zijn ook positieve gevolgen aan de wetswijziging verbonden: zo kan meer belastingvrij worden nagelaten aan kleinkinderen en betalen neven en nichten minder belasting als ze van een oom of tante een schenking of erfenis krijgen. Ook bedrijfsoverdrachten via schenken of erven kunnen voordeliger uitpakken.

Voor goede doelen, sportverenigingen en andere organisaties die een algemeen of sociaal belang behartigen, heeft de wijziging ook gevolgen. De Belastingdienst gaat opnieuw beoordelen of deze instellingen in aanmerking komen voor belastingvoordelen als zij een erfenis of schenking ontvangen.