Ingezonden persbericht

Veilige school moet proper zijn
GO! organiseert "glansdagen" voor onderschat schoonmaakpersoneel

Brussel, 10 december 2009 - Het werk van schoonmaakpersoneel in scholen wordt vaak onderschat. Nochtans is een goede poetsvrouw of -man van cruciaal belang voor de veiligheid en het welzijn van de leerlingen en dragen ze bij tot hun milieubewustzijn. Om de betrokkenheid van het schoonmaakpersoneel te vergroten en hun rol in de kijker te plaatsen, organiseert het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap ontmoetings- en vormingsdagen voor schoonmaakpersoneel.

De veiligheid van kinderen op school wordt in belangrijke mate mee bepaald door het schoonmaakpersoneel. Dit wordt echter te veel onderschat waardoor de positieve functie van deze medewerkers ondergewaardeerd en soms zelfs onbenut blijft. Het schoonmaakpersoneel kan immers als eerste gevaarlijke mankementen melden, zoals een losliggende tegel of een defecte verlichting. Zij spelen ook een educatieve rol door de leerlingen uit te leggen hoe ze op een verantwoordelijke manier kunnen omgaan met hun omgeving, ondermeer door afval correct te sorteren.

Om de rol van het schoonmaakpersoneel te professionaliseren en te valoriseren, organiseert het GO! opleidingsdagen waarop de betrokken medewerkers elkaar beter leren kennen en ervaringen uitwisselen. Het GO! ontwikkelde hiervoor een opleidingsfilm, 'GO! Glanst', met uitleg en tips over de job. Zo namen de voorbije twee weken meer dan 2000 medewerkers van het GO! deel aan de 'Glansdagen'. Deze vonden plaats in aanwezigheid van Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! en Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs die er het belang van hun dagelijkse job onderstreepten.

"Elke schooldag staan in het GO! zo'n 2500 medewerkers voor schoonmaak klaar om te zorgen voor een ordelijke, nette en veilige school voor duizenden leerlingen. Het organiseren van een degelijke schoonmaak is uiterst belangrijk. De leerlingen moeten in veilige en prettige omstandigheden kunnen leren. Het draagt bij tot hun algemeen welbevinden en het zorgt ervoor dat ouders hun kinderen met een gerust hart aan het personeel kunnen toevertrouwen", aldus Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!.

Meer informatie
Eric Spaens en Koen Vanderpoorten, contactpersonen MVD-personeel, tel.: 02 790 94 21
Ann Van Driessche; woordvoerder, 02 790 93 06, gsm: 0478 24 12 20
Griet Wauters, persondersteuning, 02 790 96 87

Over GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap streeft naar maximale, gelijke onderwijskansen. Elke leerling is een unieke persoonlijkheid met specifieke interesses en ambities. Hij of zij moet zich intellectueel en creatief kunnen ontplooien. Onze 700 scholen maken dit mogelijk voor om en bij de 300.000 leerlingen en cursisten. Werken aan de ontwikkeling van elke persoonlijkheid, aan harmonie in diversiteit en aan verantwoordelijkheid ten aanzien van anderen. Dat is het doel waarvoor onze 32.000 medewerkers zich dagelijks engageren. Het GO! vormt verdraagzame, respectvolle, positief kritische, mondige, verantwoordelijke, geëngageerde, creatieve, zelfstandige, sociale en leergierige persoonlijkheden. Persbericht van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap van 10-12-2009 12:06 Meer info? Neem contact op met de woordvoerder Ann Van Driessche 02 790 93 06