Ernst & Young
Ernst & Young Nederland realiseert groei

ROTTERDAM, 9 Dec 2009 - Ernst & Young Nederland noteerde over het per 1 juli 2009 afgesloten boekjaar 08/09* een omzetstijging van 3,1%. De totale omzet van de Nederlandse activiteiten steeg naar ¤ 720 miljoen. De omzetgroei is voor een groot deel geboekt in Advisory. Ondanks de teruggang van het aantal fusie- en overnames wist de TAS-praktijk (Transaction Advisory Services) een omzetgroei van bijna 9% te realiseren. De advocaten en notarissen van Holland Van Gijzen wisten hun omzet nagenoeg vast te houden.

De winst kwam uit op ruim ¤ 153 miljoen. Dit is een stijging van 10,6% ten opzichte van het voorgaande boekjaar. Een mooie prestatie waardoor de daling van de winstgevendheid in het boekjaar 07/08 grotendeels werd goedgemaakt.
Ernst & Young Nederland schrijft de goede resultaten mede toe aan de direct merkbare synergie- en kostenvoordelen voortvloeiend uit de vorming van EMEIA (Europe, Midden-Oosten, India en Afrika). Tijdens het boekjaar kromp het totale personeelsbestand van Ernst & Young Nederland met ruim 4% tot 4348. Deze teruggang (deels door beëindiging van inhuur en tijdelijke contracten) vond nagenoeg geheel plaats bij de ondersteunende functies. Ondanks een moeilijke markt zal Ernst & Young mensen blijven aannemen.

Internationalisering versterkt dienstverlening
"Ernst & Young Nederland en Ernst & Young België hebben gezien het economisch klimaat een goed jaar achter de rug", zegt Pieter Jongstra. Hij is in februari 2009 benoemd tot Country Managing Partner voor Ernst & Young Nederland en Voorzitter van het bestuur van de sub-area BeNe. Die taak voert hij uit in nauwe samenwerking met COO Gust Herrewijn, die optreedt als Country Managing Partner in België. In het boekjaar 08/09 werkten Ernst & Young in België en Nederland voor het eerst volledig samen als sub-area BeNe. Deze maakt deel uit van de in 2008 nieuw gevormde organisatie Ernst & Young EMEIA. Hierin werken 87 landen uit Europa, Midden-Oosten, India en Afrika samen als één organisatie. Met deze volledige internationalisatie is Ernst & Young de eerste in zijn branche.

Jongstra schrijft de goede resultaten in de beide landen voor een belangrijk deel toe aan de nieuw gevormde EMEIA-organisatie. "Door de bundeling van onze krachten en het wegvallen van nationale organisaties kunnen we als één team werken. In de nieuwe internationale organisatie kunnen we zeer snel de juiste mensen op de juiste plek laten werken. Ook daar profiteren onze klanten van. We hebben daarmee in de praktijk al succes gehad bij het winnen van grote multinationale controle-opdrachten. Dat zijn collectieve prestaties. Ook kunnen we nu krachtige programma's ontwikkelen voor onze klanten en medewerkers waarbij we kennis en data vanuit de hele organisatie kunnen inzetten. Een goed voorbeeld daarvan is de "Opportunities in Adversity"-campagne van begin 2009, waarmee we onze klanten een krachtig instrument hebben geboden om de kansen van de crisis te benutten. De pro-actieve en systematische aanpak in ons programma werkt erg goed. We hebben klanten echt iets te bieden. Bij veel klanten -multinationals en MKB- hebben we stapsgewijs kunnen werken aan belangrijke punten als vrijmaken van werkkapitaal, kapitaal aantrekken in een moeilijke markt, flexibilisering van het business model, en innovatie. Voor gezonde ondernemingen biedt de crisis kansen. Om daar op in te spelen zijn we inmiddels gestart met een nieuw internationaal klantprogramma: "Lessons from change".

De overgang naar de EMEIA-organisatie betekende een grote inspanning voor de organisatie. Toch is dat proces goed verlopen. Jongstra hierover: "In de interne bedrijfsvoering kunnen we veel meer stroomlijnen, dat scheelt veel staffuncties en rapportagewerk en we kunnen nu ook makkelijker de prestaties van de verschillende practices en landen benchmarken. Ernst & Young loopt in de branche ver voorop in het werken als internationale organisatie. Wij zijn daar achteraf bezien op het juiste moment mee begonnen, in de jaren vóór de crisis. Ook de vorming van de sub-area België/Nederland kwam op een juist moment. Wij plukken meteen de voordelen van de integratie. Allerlei back-office functies kunnen we delen en in de gecombineerde Belgisch-Nederlandse markt hebben we meer flexibiliteit. De sub-area BeNe is binnen Ernst & Young EMEIA na UK en Duitsland in grootte de 3e praktijk. Met sterke thuismarkten in de middelgrote ondernemingen en een groot aantal internationale ondernemingen als klant zijn we binnen onze EMEIA-organisatie een ervaren en internationaal werkende speler."

Internationaal presteerde Ernst & Young (135.000 medewerkers) ook goed over het boekjaar 08/09. De wereldwijde omzet bedroeg $ 21,4 miljard. De EMEIA-organisatie realiseerde daarvan een substantieel deel met een jaaromzet van ¤ 9,6 miljard, een groei van 1.8%. Ook internationaal vormde de adviestak een belangrijke groeifactor.

Ontwikkelingen in service-lines
In de accountants- en adviespraktijk werd enige prijsdruk ervaren, maar tegelijkertijd steeg de bestede tijd per klant. Reden hiervoor is dat klanten juist in moeilijke tijden hun zaken goed op orde willen hebben en herstructureringsprogramma's inzetten. Ook in de Transaction -praktijk was dit merkbaar en verschoof de aandacht van fusies en overnames naar herstructurering.
Binnen Tax was wederom sprake van een sterk jaar met meer uren en meer omzet. Holland Van Gijzen kende een aanzienlijke toename van de insolventie praktijk. Het vertrouwen in de verdere groei en ontwikkeling van de Ernst & Young organisatie wordt geïllustreerd door het grote aantal nieuwe partners dat dit jaar werd aangetrokken.
Het imago van Ernst & Young op de markt in Nederland is uitstekend, getuige het recente onderzoek van Incompany (september 2009). Hierin scoorde Ernst & Young als beste van de 'big four' met hoge scores op de aspecten know how, prijs, service en resultaat.

Succesvol HR-beleid
Ernst & Young heeft in Nederland al meer dan 5 jaar een actief diversiteitsbeleid, waaronder het Womens Leadership Program. De resultaten daarvan zijn duidelijk zichtbaar. Zo heeft de firma in Nederland 23 vrouwelijke partners (10% van het totaal) en in België is die verhouding zelfs nog beter met 12% vrouwelijke partners. Bij Ernst & Young Nederland is fiscaal jurist Bea Haring sinds 1 juli 2008 lid van de Raad van Bestuur met als aandachtsgebied human resources. "Bij Ernst & Young werken we met het begrip 'inclusiveness'. Wij willen voor iedereen een huis zijn. We voeren daarin al langere tijd een consistent beleid. Wij willen als organisatie een afspiegeling van de maatschappij zijn. Die diversiteit is nodig voor de kwaliteit van ons werk en we hebben alle talenten nodig om onze organisatie vitaal en in ontwikkeling te houden. Ons Women Leadership programma is zeer succesvol. Bij de partnerbenoemingen in Nederland op 1 juli 2009 waren 4 van de 14 nieuwe partners vrouw. De opbouw zit er nu goed in; 20% van onze senior managers en 34% van onze managers is vrouw. We voeren op dit moment ook beleid op diversiteit in culturele achtergrond en leeftijd."

Ook op wervingsgebied zijn de inspanningen onverminderd. Ernst & Young Nederland slaagde erin een instroom van ruim 18% (ca. 800) nieuwe medewerkers te realiseren. Mede als gevolg van de EMEIA-organisatie kon het aantal indirecte functies en inhuur verminderd worden.

Ernst & Young met NOC*NSF naar Nederlandse kandidatuur voor 2028
Medio 2008 hernieuwde Ernst & Young Nederland zijn Partnership in Sport met NOC*NSF voor een periode van 4 jaar. Ernst & Young verlegde hierin de invulling van de sponsoring van imago-vorming en relatiemanagement naar een inhoudelijke samenwerking met NOC*NSF, overheden en grote bedrijven in de voorbereiding van de kandidatuur van Nederland voor de Olympische Spelen van 2028. Hierbij worden inspanningen geïnitieerd om voorzieningen, infrastructuur, gezondheidszorg en sportfaciliteiten en -beoefening naar een hoger plan te brengen. Ernst & Young faciliteert strategische werkconferenties van de betrokken publieke bestuurders en top-ondernemers. Ook zet Ernst & Young het partnership met NOC*NSF in voor mentale en lichamelijke fitheids-campagnes voor eigen medewerkers met de bedoeling dat vervolgens ook ter beschikking te stellen aan andere werkgevers in Nederland.

*) Boekjaar '08/'09 loopt van 1 juli 2008 tot 30 juni 2009