Reactie VZW Monica op "huisarts vrijgepleit van vijfvoudige moord"

10/12/2009 13:06

Zorgnet Vlaanderen

Naar aanleiding van de berichtgeving "huisarts vrijgepleit van vijfvoudige moord" in de pers wenst VZW Monica hierop als volgt te reageren.

De raadkamer heeft beslist over te gaan tot buitenvervolgingstelling, hetgeen niet te verwarren is met vrijspraak. Het is wel zo dat de raadkamer oordeelde op basis van de gegevens waarover ze beschikte onvoldoende waren om de betrokkene naar assisen of correctionele te verwijzen.

Het gerecht heeft in deze goed en grondig werk geleverd en het expertendossier heeft in deze zaak een correct en genuanceerde conclusie geformuleerd. Uit het expertenverslag blijkt dat er door de arts vaak geen goede dossiervorming was en de communicatie met de andere zorgverleners soms te wensen over liet.

De grond van deze zaak gaat over het gebruik van pijnstillers (oa morfine), niet over euthanasie. Hoe ver ga je met pijnstillers en wat is de doelstelling van het gebruik (pijn verminderen omwille van comfortverhoging, eventueel zelfs met levensverkorting of bewust het leven beëindigen).

Het debat werd in deze zaak door de vzw Sint-Monica in deze voorbije jaren niet publiekelijk gevoerd. Deze houding zullen we verder aanhouden.

De vzw Sint-Monica schikt zich naar het oordeel van de raadkamer.

Axel Daenekindt

Alg. directeur van de vzw Sint-Monica

059/55 11 21

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel